zondag 6 december 2009

El-Baradei speelt met gedachte zich verkiesbaar te stellen als president van Egypte


Mohamed el-Baradei, de vertrekkende directeur-generaal van het Internationale Nucleaire Energie Agentschap IAEA (op de foto met vrouw en dochter) speelt met het idee zich kandidaat te stellen voor het presidentschap van Egypte. Maar hij doet dat alleen als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Zo wil hij dat er een onafhankelijke nationale kiescommissie komt, er toezicht komt op de verkiezingen van de rechterlijke macht, dat de VN waarnemers sturen, dat alle Egyptische burgers zich kandidaat kunnen stellen, en dat de kieslijsten worden gezuiverd van namen van mensen die allang zijn overleden of verhuisd, zodat de resultaten controleerbaar worden. Hij voegde eraan toe dat als hij wint, Egypte een nieuwe grondwet zal krijgen.
In feite zijn zijn eisen de eisen die de Egyptische oppositie al sinds jaar en dag stelt, met name wat betreft de mogelijkheid dat alle burgers zich kandidaat kunnen stellen en het toezicht van rechters op  de gang van zaken in de stemlokalen. Ook een nieuwe grondwet is iets waar velen in Egypte reikhalzend naar uit zouden  kijken. Maar de vraag is een beetje of El-Baradei het serieus meent, of dat hij alleen van zijn internationaal verworven prestige gebruik wil maken om druk uit te oefenen op het Egyptische bewind om te hervormen.
 Te oordelen naar de reacties van de kranten zou je het het laatste denken. Onafhankelijke- en oppositiekranten zoals Masry al-Youm, Al-Dustour en Al-Shorouq namen zijn uitspraken over. De meer officiële kranten als Al-Ahram en Al-Ahram al-Messai vielen hem scherp aan. 'Al-Baradei wil een constitutionele staatsgreep,' luidde de kop in Al-Ahram. Hoe dan ook, als Al-Baradei zich echt kandidaat stelt, zal hij waarschijnlijk Mubaraks zoon Gamal tegenover zich vinden. Alleen al het feit dat hij bereid is ten strijd te trekken tegen de mogelijkheid dat ook Egypte, na Syrië, het komend jaar een erfelijk presidentschap zou kunnen krijgen, maakt dat hij onze lof verdient. Leve El-Baradei! El-Baradei for president!

Geen opmerkingen:

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...