donderdag 10 december 2009

Tienduizend demonstranten tegen 'freeze' en een wet tegen teruggave van land


Never a dull moment here, hoorde ik vroeger vaak in Jeruzalem. Het werd gezegd met een mengeling van zelfgenoegzaamheid en zelfspot, een mix waar Israëli's het patent op lijken te hebben. De uitspraak lijkt nog niets van haar actualiteit te hebben verloren. Nauwelijks heeft Netanyahu bekend gemaakt dat de Syriërs bereid zijn tot onderhandelingen zonder voorwaarden vooraf (iets waarvan ik twijfel of het wel waar kan zijn, want iedereen weet dat die onderhandelingen vooral zullen gaan over teruggave van de Golan). -- Maar nauwelijks heeft Bibi dat gezegd, of de knesset neemt in eerste lezing een amendement aan dat bepaalt dat teruggave van gebied eerst door de knesset moet worden aanvaard en vervolgens moet worden onderworpen aan een referendum. Anders gezegd: Bibi kan straks wel tegen Assad zeggen dat hij de Golan teruggeeft, maar als dat niet door 61 knessetleden wordt goedgekeurd, gaat het niet door. En als dat niet helpt kan het ook nog worden tegengehouden in een volksstemming. Niet voor niets werd Netanyahu er door de oppositie van beschuldigd een gimmick te hebben bedacht om 'zijn eigen handen te binden'. Je zou het ook een 'noodremprocedure' kunnen noemen die kan tegenhouden dat Israël - wat G'd verhoede - een vredesakkoord tekent met welke partij dan ook.
En intussen was er dan ook - zie de foto's - een demonstratie van ontevreden kolonisten tegen de 'bouwstop' van tien maanden. Ruim 10.000 mensen waren komen opdagen om te luisteren naar Aryeh Eldad (knessetlid Nationale Unie) die zei dat kolonisten geen ijslollies zijn die je zo makkelijk invriest en Gershom Mesika van de Regionale Raad van Samaria (de noordelijke Westoever) die zei dat de bouwstop 'antizionistisch' is.
Antizionistisch? Ik meen me te herinneren dat het zionisme ooit onder meer de bedoeling had de positie van het zwervende Joodse volk te 'normaliseren', wat zoiets betekent als een gewoon volk onder de volken te worden met normale betrekkingen met je buren.. Maar volgens velen (alle 500.000 kolonisten op de Westoever en in Oost-Jeruzalem??) is dat allang niet meer het geval en staat zionisme gelijk aan het stelen van land en het onderdrukken van een ander volk. Voor veel Joden hier en elders in het Westen die zich zionist noemen zou dat langzamerhand toch eens iets kunnen zijn om over na te denken, niet? 

Geen opmerkingen:

Israelische militairen schieten weer tiener (16) dood

Amjad Israelische militairen hebben donderdagavond weer een Palestijnse tiener doodgeschoten . Volgens het Palestijnse persbureau al-Quds do...