woensdag 16 december 2009

Israëlische Hof: bezoek gevangenen geen humanitaire noodzaak


Het Israëlische Hooggerechtshof heeft dinsdag de beslissing van de regering onverlet gelaten dat gevangenen in Israëlische gevangenissen geen bezoek mogen ontvangen van hun familie uit de Gaza-strook. Het Hof oordeelde dat bezoek van familie geen 'basic humanitarian need' vertegenwoordigt. Bovendien oordeelde het dat eventueel toegenomen verkeer bij de grenspost Erez een risico voor de veiligheid zou inhouden.
Israël maakt het sinds juni 2007 onmogelijk voor mensen uit de Gaza-strook om Israël te bezoeken, met uitzondering van gevallen waarin sprake is van humanitaire noodzaak. Daar valt volgens het Hof het bezoek van familie aan gevangenen dus niet onder. De Israëlische mensenrechtenorganisatie HaMoked die de zaak bij het Hof aanhangig maakte, bekritiseerde de beslissing. Volgens HaMoked is bezoek van gevangenen een recht dat is vastgelegd in het internationale recht.
(Ik denk dat HaMoked gelijk heeft. Het lijkt er  vaak op dat het Israëlische Hof in dat prachtige grote gebouw (foto) de weg een beetje kwijt is).

Geen opmerkingen:

Shana Tova,

Wie het viert wens ik een goed joods Nieuwjaar 5781 toe met veel inhoud  // I wish everyone who celebrates it a good and meaningful Jewish N...