donderdag 10 december 2009

Recht op z'n Israëlisch


Berlanty Azzam mag niet afstuderen in Bethlehem. Berlanty (22) studeert Business Adminstration en zou tegen Kerst haar bachelor's hebben kunnen doen. Maar eind oktober werd ze bij het zogenoemde container checkpoint bij Abu Dis uit een bus gehaald, een paar uur vastgehouden, en daarna geboeid en geblinddoekt gedeporteerd naar haar oorspronkelijke woonplaats, Gaza, waar ze middenin de nacht werd gedropt.
Berlanty was al sinds 2005 in Bethlehem en al een paar jaar niet thuis geweest in Gaza uit vrees dat ze dan niet zou mogen terugkeren naar haar universiteit. Met behulp van de organisatie Gisha heeft ze beroep aangetekend tegen haar uitwijzing. Maar het Israëlische hooggerechtshof wees haar eis gisteren af: ze had destijds permissie gekregen om in Jeruzalem te wonen, maar niet op de Westoever. Berlanty's verweer dat ze  vele malen gevraagd had om haar adres te mogen veranderen zonder dat dat verzoek was gehonoreerd, legde het Hof naast zich neer.
Onder de Oslo-akkoorden van 1993 was bepaald dat er een vrij verkeer zou komen tussen de inwoners van Gaza en van de Westoever. Op papier heeft de Palestijnse Autoriteit ook het recht mensen uit Gaza in te schrijven op een adres op de Westoever. In de praktijk komt daar niets van terecht. Er wordt geschat dat ongeveer 25.000 mensen op de Westoever in een vergelijkbare situatie verkeren als Berlanty.

Geen opmerkingen:

Net voor Biden het overneemt keurt Israel nog wat nieuwbouw goed in bezet gebied

Restaurant in Havat Yair Nog net voor de inauguratie van Joe Biden als president van de VS heeft Israel gisteren weer een uitbreiding goedge...