woensdag 23 december 2009

Arbeidspartij blokkeert nieuw racistisch project

Het is prettig ook eens iets ten goede van minister van Defensie Ehud Barak te kunnen  zeggen. Hij een de andere ministers van zijn Arbeidspartij hebben zondag verhinderd dat de ministeriële commissie van wetgeving een amendement zou indienen op de 'Basiswet' waardoor de Wet op het Staatsburgerschap een onderdeel van deze wet zou worden.

De kwestie is juridisch nogal ingewikkeld. Israël heeft geen grondwet, maar wel een Basiswet Menselijke Waardigheid en Vrijheid (Basic Law on Human Dignity and Freedom) die er qua status dichtbij komt. De Wet op het Staatsburgerschap heeft de status van tijdelijke wet. Hij sluit uit dat een niet-Joodse staatsburger van Israël die huwt met een niet-joodse buitenlander/se zijn staatsburgerschap aan hem/.haar overdraagt. In de praktijk betekent dit dat een Palestijn in Israël die trouwt met een Palestijnse van de Westoever (of met een staatsburger van om het even welk Arabisch land) niet kan samenwonen met zijn echtgenote aangezien zij een verblijfsvergunning moet aanvragen. En die zal haar standaard worden geweigerd. 
De manoeuvre om deze tijdelijke wet verankerd te krijgen had de steun van 44 leden van de Knesset. Zij had de bedoeling te blokkeren dat de wet op het Staatsburgerschap wordt herroepen door het Israëlische hooggerechtshof. Dit hof zal zich in de komende weken, naar aanleiding van een aantal petities die ingediend zijn door de mensenrechtenorganisatie Adalah, over de zaak buigen. En de verwachting bestaat dat het hof dan zal beslissen dat de Wet op het Staatsburgerschap strijdig is met de Basiswet omdat zij de grondrechten rechten van Arabische inwoners van Israël geweld aandoet.  

[Ik ben natuurlijk een beetje laat met dit nieuws, maar dat is verklaarbaar door de weersomstandigheden en het feit dat ik op dit moment in Frankrijk ben en naar een internetcafé moet voor de verbindingen. Tot 4 januari zal mijn blogactiviteit fragmentarisch zijn. Overigens staat er soms meer op mijn Engelstalige zusterblog (zie rechtsboven). Copy en paste van Engels naar Engels gaat vrij snel]. 

Geen opmerkingen:

Israelische militairen schieten weer tiener (16) dood

Amjad Israelische militairen hebben donderdagavond weer een Palestijnse tiener doodgeschoten . Volgens het Palestijnse persbureau al-Quds do...