woensdag 9 december 2009

EU zwakt Jeruzalem-verklaring af, Palestijnen teleurgesteld'EU: Jeruzalem ook hoofdstad Palestijnen,' kopte de Volkskrant.
Jawel, in de oorpronkelijke, door Zweden opgestelde, ontwerp-tekst stond dat de EU vond dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad hoort te worden van een - nog te stichten - Palestijnse staat. Israël reageerde daar furieus op en begon een intensieve diplomatieke lobby.  En niet zonder resultaat. Want na twee dagen van volgens sommige berichten soms nogal moeizame besprekingen, hebben de EU ministers van Buitenlandse Zaken dinsdagavond een versie aangenomen die sterk was afgezwakt . Nu hebben zij ervan gemaakt dat bij een regeling via onderhandelingen een oplossing moet worden gevonden waarbij Jeruzalem de hoofdstad van twee staten wordt:
"The Council reconfirms its support for the United States' efforts to resume negotiations on all final status issues, including borders, Jerusalem, refugees, security and water, respecting previous agreements and understandings," the statement said. "The European Union will not recognise any changes to the pre-1967 borders including with regard to Jerusalem, other than those agreed by the parties."
The EU Council statement also expressed deep concern about the situation in East Jerusalem. "The Council recalls that it has never recognised the annexation of East Jerusalem. If there is to be a genuine peace, a way must be found through negotiations to resolve the status of Jerusalem as the future capital of two states." It called on the Israeli government "to cease all discriminatory treatment of Palestinians in East Jerusalem." 

Israel leek hier wel tevreden mee. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem zei weliswaar in een officiële verklaring het te betreuren dat de EU 'niet de aandacht had gevestigd op het voornaamste obstakel voor een regeling, namelijk de weigering van de Palestijnen om terug te keren naar de onderhandelingstafel' en dat de verklaring ook niets toevoegde en niet hielp de onderhandelingen te hervatten. Maar functionarissen van het ministerie voegden er tegenover Haaretz aan toe dat de EU als zij de oorspronkelijke verklaring had aangenomen, de mogelijkheid zou hebben verspeeld nog een serieuze rol bij de Israëlische-Palestijnse onderhandelingen te kunnen spelen.  

Inderdaad heeft Israel van de verklaring zoals hij nu  is aangenomen niets te vrezen, het is vlees noch vis. Dat de EU de annexatie van Oost-Jeruzalem niet heeft erkend en niet met wijzigingen van de grenzen van '67 akkoord gaat tenzij de Palestijnen dat doen, is niets nieuws. Een erkenning dat Oost-Jeruzalem hoofdstad van een Palestijnse staat moet worden zou dat wel zijn geweest. De verklaring was zo opgesteld door Zweden om een daad te stellen als reactie op de in hoog tempo uitgevoerde bouw- en verjoodsingsplannen van Oost-Jeruzalem. Door ervan te maken dat het gewenst is dat Jeruzalem tijdens onderhandelingen hoofdstad van twee staten wordt, is dat effect teniet gedaan.
De chef de bureau van PA-president Mahmoud Abbas, At-Tayeb Abdel-Rahim, deed - wat een ongewone stap is - een aanval op de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner. Die zou, in strijd met eerdere uitspraken van de Franse president Sarkozy, tijdens de Brusselse onderhandelingen ervoor zou hebben gezorgd dat de verklaring haar tanden verloor. Het is aannemeljk dat Kouchner bij dat afzwakken steun kreeg van andere EU-ministers. Een van hen was de Italiaanse minister Franco Frattini. Hij zei over de afzwakking dat het. 'erg frustrerend voor de onderhandelaars zou zijn als wij hier in Brussel gaan bepalen wat de toekomstige status van Jeruzalem moet zijn.' Nog een minister die blij was met het resultaat was onze eigen Maxime Verhagen. Hij noemde de resolutie volgens de Volkskrant 'een goede tekst'. En als Verhagen in relatie tot Israel iets een 'goede tekst' noemt,  dan weten we het wel.       
 

Geen opmerkingen:

Israelische militairen schieten weer tiener (16) dood

Amjad Israelische militairen hebben donderdagavond weer een Palestijnse tiener doodgeschoten . Volgens het Palestijnse persbureau al-Quds do...