vrijdag 4 december 2009

Opnieuw zware vonnissen in Iran


Opnieuw zijn twee zware straffen bekend geworden in de processen tegen mensen die ervan verdacht worden in juni het groene protest te hebben gesteund tegen de vervalste herverkiezing van de Iraanse president Ahmadinejad. De journalisten Hengameh Shahidi (links) en Saeed Laylaz (rechts) kregen afgelopen maandag respectievelijk zes en negen jaar gevangenisstraf.
Shahidi is adviseur van ex-presidentskandidaat Mehdi Karroubi, blogger en medewerker van de vooruitstrevende krant Etemad e-Melli. Haar was ten laste gelegd dat ze rellen had bijgewoond, de openbare orde had verstoord, de president had beledigd en interviews had gegeven aan de anti-revolutionaire BBC. Shahidi stelde onder meer dat ze bij opstootjes was geweest om er als journalist verslag van te doen. Haar advocaat is in beroep gegaan.
Laylaz, hoofdredacteur van de inmiddels opgeheven business publicatie Sarmayeh, was verweten dat hij had samengezworen en zich gekeerd had tegen de veiligheid van de staat, het regime zwart had gemaakt, de openbare orde had verstoord en vertrouwelijke documenten in zijn bezit had gehad. Laylaz zelf zei dat interviews die hij voor de krant had gemaakt als belastend waren aangemerkt. Zijn vrouw zei dat vooral het in bezit hebben van geheime documenten een grote rol had gespeeld tijdens zijn proces. Het ging daarbij om documenten die gewoon op internet zijn te vinden en die Laylaz had gebruikt in artikelen. Het is overigens niet helemaal duidelijk waartoe Laylaz precies is veroordeeld. Hem is geen vonnis overhandigd. Tegenover het persbureau Fars zei zijn advocaat mondeling te horen hebben gekregen dat Laylaz  negen jaar heeft gekregen, maar sommige kranten meldden dat het 15 jaar was.

 

Geen opmerkingen:

Israelische militairen schieten weer tiener (16) dood

Amjad Israelische militairen hebben donderdagavond weer een Palestijnse tiener doodgeschoten . Volgens het Palestijnse persbureau al-Quds do...