woensdag 2 december 2009

Israel pakte in 2008 record aantal Palestijnen de status van inwoner van Jeruzalem af

Israel heeft in het afgelopen jaar 2008 een record aantal Palestijnen de status ontnomen van inwoner van Jeruzalem, zo meldt Haaretz. Het aantal was 4.577. Dat is 21 keer zoveel als het jaarlijkse gemiddelde van de 40 jaar daarvoor. In de jaren 1967 tot 2007 werden 8.558 mensen van hun inwonerschap beroofd. In totaal is dit lot nu dus 13.165 mensen ten deel gevallen.
Het feit dat het er in 2008 zoveel waren was te danken aan de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Meir Shitreet (Kadima), die vorig jaar besloot dat het dringend nodig was de juridische status van Jeruzalems Palestijnse inwoners tegen het licht te houden. Om de status van inwoner in Jeruzalem te verliezen is het voldoende om een tijdlang elders te wonen. Palestijnen die door de woningnood - in Jeruzalem worden vrijwel geen bouwvergunningen aan Palestijnen afgegeven - op de Westoever gaan wonen, verliezen hun status van inwoners van Jeruzalem. Hetzelfde geldt soms voor mensen die in het buitenland gaan studeren.

Toen Israel in 1967 Oost-Jeruzalem veroverde kregen de Palestijnse inwoners ervan de status van inwoners, maar niet het staatsburgerschap. Het inwonerschap kan hen juridisch makkelijk worden ontnomen, met het staatsburgerschap is dat niet mogelijk. Het ontnemen van de status van inwoner is zodoende een instrument te meer dat zijn diensten bewijst bij het verjoodsen van de stad. Volgens Yotam Ben-Hillel, de advocaat van de mensenrechtenorganisatie HaMoked, is het voor mensen die hun status van ingezetene verliezen vaak niet eens meer mogelijk terug te keren voor zoiets als familiebezoek. Vaak ook worden ze automatisch statenloos.

Dinsdag brak in de wijk Sheikh Jarrah een gevecht (foto) uit tussen kolonisten en Palestijnse inwoners van de wijk. De kolonisten hadden even tevoren onder politiebegeleiding een gedeelte van een huis betrokken dat hun eerder in een (omstreden) rechterlijk vonnis was toegewezen. De oorspronkelijke eigenaars van het huis, de familie Al-Kurd,  hadden bij de Jeruzalemse districtsrechtbank bezwaar aangetekend, maar verloren de zaak afgelopen zondag. Zij zijn daartegen in beroep gegaan.

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...