donderdag 17 december 2009

Sorry, we hebben uw laptop opgeblazen


Geen belangrijk nieuws, maar wel tekenend. Lily Sussman, 21, Amerikaanse, verblijvend in Cairo, kwam naar Israël met vakantie. Via Taba. Werd lang doorgezaagd over haar achtergrond (ze is van gedeeltelijk Joodse afkomst), Joodse feestdagen (waar ze niets van wist), waarom in Egypte en niet in Israël (tja...), wie ze kende in de bezette gebieden en  en nog veel meer. Toen hoorde ze een waarschuwing via de intercom dat er in verband met een verdacht uitziend object van een passante wat schoten zouden worden gelost. Daarna kwam de manager om te vertellen dat haar Mac laptop was opgeblazen. Nou ja, er waren drie schoten op gelost.Gelukkig voor haar was de harde schijf nog heel. En ze kan in Tel Aviv een vergoeding aanvragen.
Bizar? Ja, maar niet uitzonderlijk. Ikzelf heb eens uren vastgezeten toen ik vanuit Cairo, waar ik correspondent was, met de auto via Taba Israël in wilde. De auto op de brug, en gedeeltelijk gedemonteerd, de bagage - tubetje tandpasta na scheerapparaat - door de röntgen-scanner, en inderdaad, ook al die vragen, urenlang.Toen ze klaar waren,  was het loket dicht waar ik een verzekering voor Israël had kunnen kopen, zodat ik niet met auto en tent Israël in kon. Ook was de  laatste bus weg, zodat ik alleen maar een taxi kon nemen en een hotel zoeken in het tien kilometer verderop gelegen Eilat.
En Eva Ludemann, journaliste, tegenwoordig bij de Pers, geloof ik, schreef een aantal jaren geleden een boekje met de titel 'Wij blazen uw auto even op... ', een titel die was gebaseerd op het ware verhaal dat ze alleen door haastig in haar -geleende - auto te gaan zitten die ze bij de grens met Gaza had geparkeerd, kon voorkomen dat het ding de lucht inging. Rare jongens, die Israëli's.
(Klik hier voor een YouTube interview met Lily Sussman)

Geen opmerkingen:

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...