vrijdag 11 december 2009

Weer arrestatie Bil'ín, brandstichting in moskee bij Salfit
Om weer even te memoreren waar Palestijnen op de Westoever onder te lijden hebben twee korte nieuwsberichten. Israëlische militairen hebben donderdagochtend in alle vroegte weer een arrestatie verricht in Bil'in, de plaats waar al zo'n twee jaar wekelijks vreedzaam wordt gedemonstreerd tegen de Muur. Abdullah Abu Rahmah, een lid van het Volkscomité tegen de Muur en onderwijzer aan een school in Bir Zeit, werd om 2.30 van zijn bed gelicht. Vorige week was het de beurt aan Rami Najar (23). In totaal zijn 31 mensen in het dorp gearresteerd van wie er 16 nog vastzitten. Ook zijn twee mensen in de loop van de protesten gedood.                           .
Het gaat bij de arrestaties om een duidelijke campagne van de staat tegen de vreedzame demonstraties van de inwoners van Bil'in, aldus hun advocaat Gaby Lasky. 'En dat terwijl de staat de partij is die de wet overtreedt. Het hooggerechtshof heeft al twee jaar geleden uitgesproken dat het traject van de Muur moet worden gewijzigd, maar de staat weigert dat uit te voeren.'
Kolonisten hebben - eveneens in de vroege ochtend van donderdag - brand gesticht in de moskee van het dorp Yasouf (2000 inwoners, ten oosten van Salfit, zie foto) Daarbij gingen onder meer kopieën van de Koran en tapijten verloren en werd de moskee beschadigd. De kolonisten die kennelijk uit waren op wraak voor de 'bouwstop', schreven in het Hebreeuws leuzen op de muren als 'Wij zullen wraak nemen' en 'We zullen jullie allemaal verbranden'. 

Geen opmerkingen: