dinsdag 1 december 2009

Israel boos: EU wil Oost-Jeruzalem in verklaring aanwijzen als hoofdstad Palestijnse staat


Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken is erg boos geworden op de EU en met name op Zweden, het land dat op dit moment de EU voorzit. In een verklaring die op 7 december nog besproken en goedgekeurd moet worden door de EU-ministers van BZ, doet de EU een beroep op Israel en de Palestijnen om snel weer aan tafel te gaan voor verdere onderhandelingen. In de verklaring onderstreept de EU dat beide partijen zich aan de 'Roadmap' moeten houden, dat een toekomstige Palestijnse staat in principe op de grenzen van 1967 moet zijn gebaseerd (tenzij er wijzigingen worden afgespoken waarmee de Palestijnse Autoriteit akkoord gaat) en - en nu komt het - dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad moet worden van een Palestijnse staat. Het feit dat zo'n verklaring op tafel ligt, is het danken aan de Zweedse minister van BZ, Carl Bildt (foto).
Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring gezegd dat het aannemen van het EU-statement schade zal toebrengen aan de pogingen van de EU om een bemiddelende rol te spelen tussen Israel en de Palestijnen. De EU zou 'na de belangrijke stappen' die Israel gezet heeft juist druk moeten uitefenen op de Palestijnen om de onderhandelingen te hervatten, meldde het ministerie, met een kennelijke verwijzing naar het 'moratorium' op het bouwen in bezet gebied dat door niemand erg serieus genomen wordt behalve door Israel zelf.   
Volgens Haaretz voert Israel een straffe campagne om de EU tot andere gedachten te brengen, maar lijkt het aannemen van de verklaring onvermijdelijk.---Eerlijk gezegd moet ik dat nog zien. Onze eigen minister Verhagen is volgens mij door de Israeli's met een natte vinger te lijmen. Als ik meneer Kney-Tal was, de ambassadeur in Den Haag, zou ik me schamen als het - al of niet in samenwerking met Ronny Naftaniel van het CIDI - niet gaat lukken.

Geen opmerkingen:

Protesten tegen diefstal grond in Beita eisen achtste slachtoffer

Ali Khabisa  De demonstraties tegen de Israelische diefstal van grond in het Palestijnse dorp Beita ten zuiden van Nablus hebben vrijdag opn...