maandag 17 maart 2014

BDS: Argentijnen zeggen overeenkomst met Israelisch waterbedrijf Mekorot op

Argentinië heeft een overeenkomst ter waarde van 170 miljoen dollar opgezegd, die het had gesloten met het Israelische waterbedrijf Mekorot voor het opzetten van een installatie voor het zuiveren van drinkwater. Dit jongste succes van de BDS-beweging (= Boycott, Divestment en Sanctions beweging) werd bereikt na een campagne van van plaatselijke vakbonden en mensenrechtengroepen die wezen op het feit dat Mekorot water steelt uit de Palestijnse gebieden.
Bij het project ging het om een overeenkomst tussen de overheid van de provincie Buenos Aires met een consortium dat werd geleid door Mekorot, die was afgesloten tijdens een bezoek in 2011 aan Israel van de provinciale gouverneur Daniel Scioli. Protesten en lobby-activiteiten hebben de autoriteiten echter op andere gedachten gebracht.

Israelische machine vernielt Palestijnse watertank in Dura (bij Hebron). De foto is van APA en uit 2012.

Mekorot pompt op grote schaal water op uit de Palestijnse gebieden, dat het vervolgens onder meer levert aan nederzettingen in bezet gebied.
Ook Palestijnen kunnen een deel van het water tegen betaling afnemen. Zelf hebben de Palestijnen veelal geen toegang tot hun eigen bronnen. Amnesty International zette de situatie gedetailleerd uiteen in een rapport in 2009.
Het Nederlandse waterbedrijf Vitens schortte eerder een voorgenomen samenwerkingsovereenkomst met Mekorot op wegens het feit dat Mekorot in strijd handelt met het internationaal recht.Afgelopen maand zette het pensioenfonds van de Luxemburgse overheidspensioenen negen Israelische banken op de zwarte lijst en namen pensioenfondsen uit Noorwegen en Nederland (PGGM) en de Deense Bank, Danske Bank, vergelijkbare maatregelen voor hun beleggingen.
De BDS-beweging ziet de Argentijnse beslissing als een nieuw bewijs dat de beweringen die de Israelische premier Netanyahu onlangs deed op de ''policy'' bijeenkomst van de Israel lobby in Amerika, AIPAC, dat landen in ''het zuiden'' zich niets aantrekken van BDS en reikhalzend uitkijken naar Israelische technologie, op niets berust. ''Boycot is in toenemende mate een manier om Palestijnen bij te staan in hun strijd om een einde te maken aan de bezetting en de apartheidspolitiek van Israel,'' aldus Zaid Shuaibi, een woordvoerder van de beweging.

Geen opmerkingen:

Israel is nog stevig bezig in Gaza, maar ook in Libanon, Syrië en op de Westoever

  Het aantal slachtoffers in Gaza heeft de 45.000 overschreden. Volgens het media bureau van de regering in Gaza is het aantal nu 45.097. Er...