maandag 24 maart 2014

Vier gevallen van fataal gebruik van geweld door het Israelische leger, een terugblik

Palestinian mourners pray as they attend the funeral of three Palestinians, including Hamza Abu Al-Heja, 20, a member of the al-Qassam Brigades, the military wing of the Palestinian Hamas movement, who were killed during a raid in Jenin on 22 March 2014. (AFP)
Begrafenisdienst in de moskee voor de drie in het kamp Jenin gedode Palestijnen. (Foto AFP)

Het  is de moeite waard terug te komen op de vier laatste schietpartijen waarbij Palestijnen door het Israelische leger werden gedood. Zoals bekend brengt de Israelische pers gewoonlijk de lezing die de voorlichting van het leger bekend maakt zonder zelf op onderzoek uit te gaan. Zodoende duurt het meestal een dag of langer, voordat een of ander ander instantie, meestal een mensenrechtenorganisatie, na onderzoek met een ander verhaal komt. En die versie komt dan nooit meer in de krant.

In dit geval wil ik wijzen op twee recente schietpartijen. Bij de eerste op 19 maart werd een 14-jarige jongen gedood, bij de tweede, op 22 maart, vielen drie doden en 12 gewonden.

Het slachtoffer van de eerste schietpartij was de 14-jarige Youssef Shawamrah 1) Hij werd met drie kogels doodgeschoten, terwijl twee andere jongens (15 en 12) door de Israeli's werden gearresteerd. Het officiële verhaal van het Israëlische leger was dat de kinderen ''het Afscheidingshek'' zouden hebben willen beschadigen en niet op waarschuwingen hadden gereageerd. Het Ma'an News tekende erbij aan dat de kinderen op weg waren gegaan om planten te verzamelen die in een populair Palestijns gerecht worden gebruikt. In de versie die het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR) heeft gepubliceerd, krijgt het verhaal echter ineens een heel andere wending als we lezen dat het Afscheidingshek bij hun dorp Deir al-‘Asal al-Foqa (ten zuiden van Hebron) inderdaad een hek is van gaas, en dat daar twee gaten in zaten waar door de kinderen wel vaker naar hun land gingen dat door het het hek van hun dorp gescheiden was.
Het andere verhaal waar PCHR belangrijke kanttekeningen bij plaatste, was dus de schietpartij in het vluchtelingenkamp in Jenin, waarbij drie man werden gedood en 12 mensen werden gewond (aanvankelijk was gemeld dat er zeven gewonden waren, PCHR vermeldt er 12, waarvan één een vrouw van 65 jaar). In de versie van het leger werd gemeld dat het ging om Hamza Abu al-Heija (22), de lokale leiders van de Ezzedin al-Qassem Brigades (de militaire arm van Hamas) en twee andere activisten. Van Hamza werd gezegd dat hij gedood werd in een vuurgevecht. De omstandigheden waaronder de andere twee werden gedood werden niet nader toegelicht.
PCHR meldt dat Hamza zich op de nacht van de aanval bevond in het huis van een bekende. De Israeli's omsingelden het huis, bliezen de deur eruit en openden het vuur erop, terwijl onbemande vliegtuigjes (drones)overvlogen en scherpschutters post vatten op belendende daken. Het leger riep de bewoners van het huis op het te verlaten. Toen die dat één voor één deden schoten ze de 23-jarige zoon des huizes Mohammed al-Hasaniyah (een lid van de Palestijnse veiligheidstroepen) in de schouder. Hij werd gearresteerd, evenals  zijn 18-jarige broer. De overige bewoners konden echter het huis ongedeerd verlaten.
De militairen stuurden daarna een hond naar binnen, die door Hamza werd doodgeschoten. Vervolgens bestookten de Israeli's het huis met geweervuur en raketten, waardoor het gedeeltelijk werd verwoest. Hamza beantwoorde het vuur. In de tussentijd werd ook vanuit een andere plaats in het kamp op de Israeli's geschoten en Hamza maakte van de verwarring gebruik om uit een raam te springen. Maar na enkele meters al werd hij door scherpschutters neergeschoten. De Israeli's lieten hem daarna twee uur ongemoeid, in die tijd bloedde hij dood ( zie ook de foto bij de post op mijn blog). Jongeren wilde later zijn lijk naar zijn eigen huis brengen, maar werden onder vuur genomen door het Israelische leger. Daarbij werden twee ongewapende jongeren gedood, de 20-jarige Yazan Mahmoud Basem Taha “Jabarin”, en de 24-jarige Mahmoud ‘Omer Saleh Abu Zeinah. Toen het nieuws van de dood van de drie bekend werd stroomden bewoners van het kamp toe, waarop Israelische scherpschutters het vuur op hen openden en 12 mensen verwondden met scherpe munitie.
Ook in dit geval werpt de versie van PCHR dus een heel ander licht op de gebeurtenissen. Geconstateerd kan worden dat de dood van de 14-jarige Youssef uit  Deir al-‘Asal al-Foqa een oorlogsmisdaad was,. Als hij al een  vergrijp pleegde had hij natuurlijk moeiteloos kunnen worden gearresteerd. Ook de dood van de twee ongewapende jongens die Hamza's lichaam naar huis wilden brengen was vanzelfsprekend een oorlogsmisdaad. (Het is trouwens ook de moeite waard om te lezen wat Gideon Levy hierover schreef in Haaretz)
En wat de poging tot 'arrestatie' van Hamza betreft, die leek toch net iets teveel op een heel reeks vergelijkbare acties waarbij de arrestanten eveneens op een nare manier aan hun einde kwamen. Ik meldt maar een paar gevallen: de keer in 2012 in Yatta dat helaas een verkeerde arrestant werd gedood, een keer twee arrestanten in Hebron in 2010, in hetzelfde jaar een man in zijn slaapkamer in Tulkarem, in 2011 een man in een kamp bij Nablus, en meest recent Muataz Washaha uit Bir Zeit, die begin deze maand tijdens zij arrestatie werd doodgeschoten. 
De lijst is verre van volledig, maar verraadt zonder meer een patroon.

1) Van Youssef werd aanvankelijk gemeld dat hij 19 was, later dat hij 15 was. Maar hij was dus nog maar 14, een kind.
               
   

3 opmerkingen:

Engelbert Luitsz zei

De lijst is inderdaad te lang. Ik wil er nog wel een geval aan toevoegen, aangezien het laten doodbloeden van slachtoffers door de IDF niet beperkt is tot Palestijnen.
Op 22 november 2002 werd de Britse VN-waarnemer Ian Hook door een Israëlische sluipschutter beschoten. Het leger hield de opgeroepen ambulance tegen, waardoor Hook kwam te overlijden voordat hij het ziekenhuis bereikte.
Hook was een van dertien VN-medewerkers die in die jaren door het Israëlische leger waren beschoten. Ook toen probeerde Israël de schuld bij de VN te leggen door te claimen dat de organisatie terroristen een schuilplaats bood.
Uiteraard werd er niemand veroordeeld voor deze moord, men had niets verkeerd gedaan.
Een resolutie in de Veiligheidsraad om Israël verantwoordelijk te houden - waar praktisch iedereen voor was - werd door de V.S. met een veto ongedaan gemaakt.
Een Palestijnse vrouw, een Palestijns kind, een buitenlandse vredesactivist of een VN-medewerker, voor Israël maakt het allemaal niets uit.

Trees zei

Ik herinner me deze moord op een Britse UN werker nog heel goed. Een paar dagen na de moord ging ik samen met Jonathan Cook, een Britse journalist, naar Jenin. Jonathan wilde erachter komen wat er precies gebeurd was en vroeg mij of ik wilde tolken. Heb daarbij met veel getuigen van deze moord gesproken. En kwam er ook toen achter dat Ian Hook is gewoon vermoord. Hier het artikel wat Jonathan Cook er later over geschreven heeft. http://www.theguardian.com/world/2002/dec/07/israel

Anoniem zei

Dank Engelbert en Trees.

Goed om deze herinneringen levend te houden.

Herman

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...