woensdag 12 maart 2014

Jordanië verwacht na dood rechter meer van Israel dan alleen excuses


De begrafenis van rechter Raed Zuaiter in Nablus (Foto AP)

Het doodschieten, maandag van de 38-jarige Raed Zuaiter, een Palestijn met de Jordaanse nationaliteit die in Amman als rechter werkte, blijft in Jordanië de gemoederen verhitten. De Israelische premier Netanyahu betuigde dinsdag, wat hoogst ongebruikelijk is, spijt over de dood van de rechter. Maar de Jordaanse premier Abdullah Ensour, zei dinsdag dat Israel alle blaam treft voor deze ''walgelijke misdaad'' en dat excuses ''niet genoeg zijn voor om deze verraderlijke daad te rechtvaardigen''.
Ensour zei dit tijdens een bijeenkomst in het parlement, waarbij diverse parlementsleden een beroep deden op de regering om het vredesverdrag uit 1994 op te zeggen, de Israelische ambassadeur uit te wijzen en een Jordaanse soldaat, Ahmad Daqamsheh, vrij te laten die nu 17 jaar heeft uitgezeten voor het doden van  een aantal Israelische schoolmeisjes in de Jordaanvallei. Een aantal parlementsleden dreigde met een motie van wantrouwen tegen de regering als geen gevolg wordt gegeven aan deze eisen.
Israel heeft, nadat de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Judeh de Israelische zaakgelastigde op het matje had geroepen, niet alleen excuses gemaakt, het heeft ook toegestemd in het houden van een gezamenlijk Israelisch-Jordaans onderzoek. De Jordaanse juridische autoriteiten startten intussen hun eigen onderzoek. De krant The Jordan Times citeerde dinsdag een getuige van het incident die via de telefoon vanuit Bethlehem verklaarde dat de rechter werd doodgeschoten nadat hij boos had gereageerd op een soldaat die hem had vernederd en zo hard had geduwd dat hij op de grond was gevallen. De getuige sprak het verhaal tegen van het Israelische leger dat de rechter een geweer had willen grijpen.
De Jordaanse Senaat vroeg om een apart, neutraal, onderzoek en onderstreepte de noodzaak dat de schuldigen worden gestraft. En intussen gaven politieke partijen, mensenrechtenorganisaties en organisaties van juristen, universiteiten en diverse verenigingen verklaringen af waarin het doodschieten van de rechter werd veroordeeld. Onder meer werd in de verklaringen gevraagd om de Israelische ambassadeur uit te wijzen en werd een beroep gedaan op Arabische en moslim staten om banden met Israel te  verbreken.

De vader van Raed Zuaiter neemt afscheid van zijn vermoorde zoon. (Foto Ma'an)
In Nablus op de Westoever werd de rechter, die op weg was geweest naar deze plaats om er familiezaken te regelen,intussen onder grote belangstelling begraven. Zijn vader, Alaa ed-Din Zuaiter, zelf ook oud-rechter in Amman, zei dat zijn zoon in koelen bloede was vermoord. ''Mijn zoon was ongewapend, hij zou niet eens geweten hebben hoe hij een wapen moest hanteren.'' De vrouw van de rechter, Murad Mafarre, verklaarde intussen tegenover het Palestijnse persbureau Ma'an dat zij van plan is een rechtszaak tegen de staat Israel aan te spannen. Ze zei dat moeilijk is aan te nemen dat haar man zou hebben geprobeerd een wapen van een soldaat te grijpen. ''Er zijn getuigen die aangeven dat het ging om een ruzie die uitliep op een schietpartij. We zullen contact met ze opnemen en als we kunnen bewijzen dat het Israelische verhaal niet klopt, zullen we een rechtszaak aanhangig maken.''

1 opmerking:

Engelbert Luitsz zei

Jordanië is een belangrijk steunpunt voor de VS die daar ook soldaten gestationeerd hebben. Jordanië ontvangt daarvoor financiële steun uit de VS.
De ontwrichting van het Midden-Oosten gaat verder via Syrië en Iran, nu Irak vernietigd is. Dus Egypte en Jordanië moeten ze voorlopig te vriend houden.
Gezamenlijke commando's van Israël, de VS en Jordanië waren vorig jaar al bezig in Syrië.
Met fatsoen heeft de Israelische reactie op de moord op de rechter niets te maken.

Israel: angst voor eigen militie van fascistische minister Ben Gvir

Ben Gvir (Wikipedia)  In Israel is opwinding ontstaan over het voornemen van minister Itamar Ben Gvir van NationaleVeiligheid om een '&#...