zaterdag 15 maart 2014

Elektriciteitscentrale van Gaza ligt weer stil, Israel heeft de grensovergangen gesloten

Qatar extends Gaza power plant fuel grant

Update: Vanaf zondagmorgen 16 maart laat Israel weer brandstof door. De grenspost Kerem Shalom blijft echter tot nader order gesloten voor alle andere zaken.
 
De elektriciteitscentrale van de Gaza-strook, ligt weer eens stil. De centrale, de enige die de Strook rijk is, is zaterdag stopgezet omdat de brandstof op was. De centrale is volledig stilgevallen doordat Israel de Kerem Shalom grensovergang heeft gesloten zodat geen nieuwe diesel kon worden aangevoerd, volgens Fathi al-Sheik Khalil,  de onderdirecteur van de Energie-Autoriteit in Gaza.
Israels minister van Defensie Moshe Ya'alon gaf dinsdag opdracht alle grensovergangen tot nader order te sluiten. Dart gebeurde na het recente opvlammen van vijandelijkheden - een rakettenregen van de Islamitische Jihad nadat Israel drie leden van deze groep had gedood die het vuur hadden geopend op Israelische voertuigen die de Strook binnenvielen. Behalve met het sluiten van de grensovergangen reageerde Israel ook met beschietingen en bombardementen. Khalil zei dat de Energie-autoriteit na het Israelische besluit de uren dat de centrale in bedrijf was van 12 had teruggebracht naar zes, totdat de brandstof volledig was opgeraakt.
De centrale, die ongeveer een derde van de stroom in de Strook levert, is de afgelopen jaren meerdere malen gedwongen geweest te sluiten wegens brandstoftekort. De laatste keer was vorig jaar december, juist op een moment dat Gaza werd getroffen ernstige kou en hevige regenval, die - mede doordat pompen van de riolering en waterzuivering door gebrek aan stroom uitvielen - tot zware overstromingen leidden. De staat Qatar schoot toen te hulp met een gift van 10 miljoen dollar, zodat de centrale weer een tijd vooruit kon. Aan het begin van deze week dreigde weer een probleem doordat het geld van Qatar op was geraakt en de brandstofreserves van de centrale nog maar voor enkele dagen toereikend waren. Maar volgens onderdirecteur Khalil van de Energie-Autoriteit had emir Tanim van Qatar juist zondag in een telefoongesprek met de premier van Gaza, Haniyeh, toegezegd dat de Qatarese subsidie met drie maanden zou worden verlengd. Het geld dat Qatar betaalt is overigens vooral belasting die de Palestijnse Autoriteit in Ramallah heft op de levering van de ruim 600.000 liter diesel die dagelijks  nodig is voor de centrale. De PA zou een bedrag claimen dat 40% van de kostprijs van de diesel uitmaakt.  

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Collectieve straffen zijn oorlogsmisdaden volgens de Geneefse Conversie.

Of voor Israel dezelfde wetten gelden als voor Mali, Joegoslavie, Libie, Rwanda et cetera zullen we zien. Ik denk te moeten betwijfelen dat er ooit een Israelier bij het ICC zal worden berecht.

Apartheidsstaat Israel heeft op het toneel van het internationaal recht immers een status aparte.

Anton

Engelbert Luitsz zei

De VS kennen de hier (en daar) nauwelijks bekende The Hague Invasion Act. Een wet die de Amerikanen het recht geeft op te treden als een Amerikaan of bondgenoot (zoals Israel) wordt aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden.
In plaats van hiertegen in opstand te komen brengen we onszelf nog verder in de problemen door kapitalen uit te geven aan onzinnige en strategisch onbruikbare vliegtuigen.
Pas als ook de VS erkennen dat er zoiets bestaat als internationaal recht kunnen we serieus werk maken van een veroordeling van Israëlische oorlogsmisdaden.

Anoniem zei

Ik vond jullie reactie heel interessant. Ik vind The Hague Invasion Act, een heel corrupte regeling. Het had wel meer gelijk mogen betekenen. Met oorlogsmisdadigers moet men veel harder omgaan, gelijke rechten voor allen. Wat wij hier te zien krijgen zijn dagelijkse herhalingen van oorlogsmisdaden van Israel, die onbestraft blijven, dan krijg je keer op keer weer de zelfde moorden en geen consequenties. Ik vind Israel moet berecht worden voor zijn misdaden. Net zo als ze vandaag Russland met sancties onder druk zetten, zou het ook voor Israel, die dagelijks misdaden begaan, moeten gelden. Israel kan zich alles permitteren, een apartheid staat mag niet gesteund worden, dit hadden wij reeds......Cajosh

Ben zei

Anton, dat geloof je zelf toch niet? Dezelfde wetten voor Israël en voor Mali etc.! Moet ik dan de inval van de VS in Irak of Afghanistan anders bezien. Of de foute annexering van de Krim door Rusland? Ik had al moeite om het apartheidsbewind in Zd Afrika af te vallen.
Nee! Ik zie dat heel anders. Israel is het westerse bastion in donker olie-garchisch MO, een democratisch gekozen rechtstaat in een gebied met uitsluitend barbaren. Ordnung musz sein. Dat er dan wel eens spaanders vallen?.... Allez!

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...