zaterdag 22 maart 2014

Israel doodt drie Palestijnen in Jenin vluchtelingenkamp, zeven gewonden


Bloed in de straten (Ma'an)

Updated. Israelische eenheden hebben zaterdagmorgen vroeg drie Palestijnen doodgeschoten in het het vluchtelingenkamp bij Jenin. toen zij volgens eigen zeggen één man wilden arresteren. Zeven andere jonge Palestijnen werden gewond.

Grote aantallen troepen omsingelden een aantal activisten die in een huis bijeen waren, zo meldden de Palestijnse bronnen aan Ma'an. De Israelische krant Haaretz schreef dat het ging om een gecoördineerde actie van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, speciale eenheden van de politie en eenheden van het leger. Volgens de Palestijnse bronnen schoten de Palestijnen terug, en werden in een vuurgevechten uiteindelijk drie Palestijnen gedood.De slachtoffers waren Hamza Abu al-Haija (22), Mahmoud Abu Zeina (17) en Yazan Mahmoud Basim Jabarin (22). De drie waren volgens plaatselijke bewoners op bezoek bij een vriend. 
Inwoners van het kamp en bronnen bij de veiligheidsdiensten bevestigden dat Abu al-Haija een leider was van de Ezzedin al-Qassam Brigades, de militaire arm van Hamas, terwijl Abu Zeina banden had met de Quds-Brigades van de Islamitische Jihad. De bronnen zeiden dat de Israelische soldaten het huis onder meer bestookten met Energa granaten, die vanaf een geweer kunnen worden afgevuurd, nadat Abu al-Haija zich weigerde over te geven. 
Volgens de lezing van de Palestijnse veiligheidsmensen trokken de Israeli's zich terug nog voordat tientallen boze jongeren naar het betreffende huis toekwamen. Zij bevestigden dat zeven mensen bij de schietpartij werden gewond. Hun namen waren Mahmoud Kamil Abu Hashish, Rafat Said, Ali Uweis, Muamin Abdullah,  Isam Nashrati, Hussein Abu Tabeikh en Qasam Mahmoud Jabarin.
Haaretz schreef: Dat de actie gericht was tegen Hamza Abu al-Haija, 22. Hij zou zich ondanks oproepen daartoe niet bij het leger hebben gemeld. De Shin Bet beschuldigde hem ervan bij schietpartijen  betrokken te zijn geweest, geïmproviseerde bommen te hebben geplaatst die gericht waren tegen militaire voertuigen en andere aanvallen op instigatie van Hamas. Volgens de Shin Bet was hij niet alleen een lid van de Ezzedin al-Qassam Brigades, maar was hij ook de zoon van Gamal Abu al-Haija, die beschouwd wordt als een belangrijk lid van Hamas op de Westoever en die levenslang uitzit in een Israelische gevangenis.
Bekend beeld op de Westoever: begrafenis van jonge activisten. Ditmaal van drie man in het kamp Jenin. (Ma'an)

Volgens een Israelische officier, die werd aangehaald door Haaretz werd het Israelische vuur beantwoord vanuit het omsingelde huis. Daarop werd, aldus de woorden van deze officier een "pressure cooker" procedure gestart om de gezochte man uit het huis te krijgen. Al-Haija werd opgeroepen naar buiten te komen en tegelijk werd op de deuren van het huis gevuurd. Familieleden van al-Haija verlieten het huis, soldaten checkten dat al-Haija de enige was in het gebouw en vuurden daarna een Lao raket af op het huis. Volgens het leger ''allemaal maatregelen om de gezochte persoon het huis te laten verlaten''.
Volgens de officier was er sprake van een constant vuurgevecht tussen het leger en al-Haija, die een M-16 geweer bezat. Tegelijkertijd arriveerden andere schutters ter plekke, volgens het leger. "Er werd een hond losgelaten in jhet huis, die ''door de terrorist werd doodgeschoten''. Al-Haija zou op een bepaald moment naar buiten zijn gekomen en twee Isareli's licht hebben verwond, voor hij zelf werd doodgeschoten, aldus het leger. Niet uitgelegd werd - althans niet in de versie van Haaretz - hoe de andere twee Palestijnen werden gedood en hoe zeven man konden worden gewond.
In een gezamenlijke verklaring dreigden de Qassam Brigades van Hamas, de Martelaars van al-Aqsa Brigade van Fatah en de Quds Brigade van de Islamitische Jihad met "harde" vergelding tegen Israel. In dezelfde verklaring werd de Palestijnse Autoriteit beschuldigd van collaboratie met de Israeli's bij deze aanval. .
Later op de dag marcheerden zeker 10,000 Palestijnen mee in een begrafenisstoet van het ziekenhuis in Jenin naar de grootste moskee, waar een begrafenisdienst voor de drie werd gehouden. Vandaar ging de stoet naar de begraafplaats van het Jenin kamp onder aanvoering van functionarissen van de PLO, de Palestijnse Autoriteit, Fatah, Hamas en de Islamitische Jihad. De deelnemers aan de stoet riepen leuzen waarin werd geroepen om wraak, om verzoening tussen Fatah en Hamas en waarin de PA werd opgeroepen onmiddellijk de vredesbesprekingen met Israel af te breken. Een aantal militanten van de diverse bewegingen droeg geweren waarmee tijdens de begrafenis saluutschoten werden gelost.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...