zaterdag 29 maart 2014

''Israel weigert afspraak na te komen en gevangenen vrij te laten''

JTA BRIEF PHOTO: As prisoner release begins, rockets fired at Israel Freed Palestinian prisoner Ateya Abu Moussa, who was held by Israel for 20 years, is greeted by his relatives and friends upon arrival at his family's house in Khan Younis in the southern Gaza Strip, Aug. 14, 2013. (Abed Rahim Khatib / Flash 90/JTA)
Een vrijlating van gevangenen in augutus 2013:  Ateya Abu Moussa, die 20 jaar heeft gezeten, wordt welkom geheten door zijn fanmilie en vrienden in Khan Younis in de Gaza Strook. (JTA)

Israel is niet van plan de laatste groep langgestrafte gevangenen vrij te laten zoals het in juni bij het hervatten van het vredesoverleg onder leiding de Amerikaanse minister John Kerry had beloofd. Dat heeft Jibril Rajoub, een hoge functionaris van de PLO, het Franse persbureau AFP meegedeeld. Israel had dat laten weten via Amerikaanse tussenpersonen, zei hij. De kans dat de vredesbesprekingen zullen worden verlengd, zoals Kerry nog deze week tijdens een lang onderhoud met de Palestijnse president Abbas in Amman in Jordanië voor elkaar probeerde te krijgen, is daarmee de vrijwel zeker van de baan.
De oorspronkelijke afspraak was dat Israel 104 gevangenen zou vrij laten. Daarvan zijn er in drie etappes 78 ook daadwerkelijk vrijgelaten. De laatste groep zou zaterdag 29 maart aan de beurt moeten zijn. Maar ''Israel heeft geweigerd zich te houden aan de namen van de mensen die al voor 1993 gevangen zaten en waarover overeenstemming was bereikt,'' aldus Rajoub. 
Het vredesproces is intussen zo goed als mislukt. Israel stelt de eis dat de Palestijnen Israel nogmaals erkennen en ditmaal als ''Joodse staat'', maar dat is iets dat de de PLO krachtig van de hand wijst. Deze week kreeg de PLO steun van de Arabische Liga die op haar top in Kuweit verklaarde ''categorisch'' tegen zo'n erkenning te zijn. Van hun kant willen de Palestijnen een stop op de bouw van de nederzettingen voor er van verlenging sprake kan zijn, en stellen zij de eis dat Israel zich houdt aan de afspraken voor wat betreft het vrijlaten van de laatste 26 gevangenen waarover een afspraak bestond.
John Kerry ontmoette de Palestijnse president Abbas woensdagavond in Amman in een verwoede poging hem over de streep te trekken en akkoord te gaan met een verlenging van de deadline van de besprekingen die eind deze maand verstrijkt. Tijdens het gesprek sprak Kerry ook over de telefoon met de Israelische premier Netanyahu. Noch Kerry, noch Abbas maakte na het gesprek iets bekend.
Het niet vrijlaten van de gevangenen wordt als de bezegeling van de definitieve mislukking van de vredesbesprekingen gezien, en de verwachting is dat de PLO nu inm internationale organen de bezetting van de Palestijnse gebieden legaal wil gaan aanvechten. "Het niet vrijlaten van de gevangenen markeert het begin van de pogingen om de legaliteit van de bezetting aan te vechten in de internationale gemeenschap,'' zei Jibril Rajoub tegen AFP.

3 opmerkingen:

Ben zei

Israël houdt zich niet aan afspraken. Geschiedenis leert dat dit een bekend patroon is van Israël.
"Honest" broker VS zal zeer waarschijnlijk de zogenaamde vredesbesprekingen afsluiten zonder enig significant resultaat.
We zullen de komende jaren zien waar dit toe leidt. In 1917 kunnen de Palestijnen in bezet gebied een halve eeuw bezetting "vieren". En degenen wonend in Israel.. that they are at best second-class citizens, present but no quite belonging.. Om de woorden van Uri Avneri te gebruiken.
Een wonderlijke democratie in een omgeving van barbaren.

anja de wortelknager zei

Wat kut zeg, stoute israeliers, hahahahaaa

Abu Pessoptimist zei

Inderdaad nogal kut. Het is een bewijs te meer dat afspraken maken met Israel zinloos is. Israel wil dat ANDEREN zich aan afspraken houden, maar zelf acht Israel zich alleen aan afspraken gebonden als dat goed uitkomt.

''Zolang ik leef zal ik ik me actief herinneren hoe Rutte de massamoord heeft gesteund''

Toespraak door Jaap Hamburger (voorzitter van Een Ander Joods Geluid) tijdens de demonstratie op de Dam in Amsterdam op 26 november 2023. Vr...