vrijdag 28 maart 2014

Kolonisten maken zich op voormalig postkantoor Oost-Jeruzalem in bezit te nemen


Het voormalige postkantoor. (Ma'an)

Joodse kolonisten maken zich op hun intrek te nemen in het voormalige postkantoor dat ligt aan de Salah Eddin straat, middenin een commercieel deel van Arabisch Oost-Jeruzalem en uittorent over de muren van de Oude Stad. Het gebouw is een tijd geleden overgenomen door de organisatie van kolonisten-ultra's Ateret Cohanim van demaatschappij  Israelische maatschappij Bezeq en er wordt in een deel ervan een yeshiva (Joodse religieuze school) gevestigd, meldt Ma'an News.
Ateret Cohanim is een organisatie die is opgericht met als speciaal doel zoveel mogelijk Joden in en om de Oude Stad in Oost-Jeruzalem te vestigen.


Israelische bulldozers zijn donderdag verder gegaan met het omringen door ''de Muur'' van het Cliff Hotel in de voorstad van Jeruzalem, Abu Dis. Met het werk daarvan was al eerder begonnen, maar er is nu een uitspraak van het hooggerechtshof die de bouw van de muur op die plek goedkeurt, zo heeft de advocaat Bassam Bahar meegedeeld. Bovendien is om veiligheidsredenen ook het dak van het hotel gevorderd.
Bassam Bahar is de advocaat van de familie Ayad, de eigenaars van het hotel, die er enkele tientallen meters vandaan wonen in dezelfde straat. De familie voert al sinds 1996 een juridische strijd om haar eigendom te mogen exploiteren, maar nu het hotel aan de Israelische kant van ''de Muur'' komt te liggen lijkt die strijd definitief verloren. Al in de jaren '90 probeerde Israel het hotel in bezit te krijgen. Aanvankelijk werd aangevoerd dat hert hotel vóór 1948 van een Joodse erigenaar zou hebben gehad, maar dat argument werd van tafel geveegd. Maar nu heeft het hooggerechtshof de in Israel algemeen als heilig ervaren ''veiligheidsoverwegingen'' laten gelden en wordt het hotel dus alsnog door de Muur gescheiden van zijn eigenaars.
Andere ongemakken die nu eenmaal met de bezetting gepaard gaan:
Donderdag vernielden kolonisten van de Israelische nederzetting Mitzpeh Yair vijf zonnepanelen van het Bedoeïenendorpje Khirbet Bir al-Abed bij Yatta (ten zuiden van Hebron), meldt het persbureau WAFA.  De panelen waren geplaatst met geld van de Duitse ontwikkelingsorganisatie GIZ. Kolonisten van de nederzetting Yitzhar bij Nablus vernielden dezelfde dag 50 olijfbomen die toebehoorden aan inwoners van het dorp Huwwara, meldt WAFA eveneens.

Geen opmerkingen:

VS doet niet mee met Israelische aanval op Iran, Israel mobiliseert 2 divisies voor Rafah

Het Israelische oorlogskabinet vergadert (Isr. regeringsvoorlichtingsdienst)  President Biden heeft de Israelische premier Netanyahu verteld...