maandag 3 maart 2014

Nogmaal Muataz Washaha: geëxecuteerd omdat hij had geweigerd zich te melden

جماهير بيرزيت تشيع جثمان الشهيد معتز وشحة الذي اغتالته قوات الاحتلال امس (عدسة: اياد جادالله /وفا)
Begrafenis van Muataz Washaha. (Foto WAFA)

Er zijn mensen die denken dat een blog als dit alleen maar is opgezet om Israel zwart te maken. Er zijn mensen die denken dat ik de verhalen die ik hier vertel overdreven zijn. Zoals de man, een zekere Fred, die  reageerde op mijn stukje over de wijze waarop Muatazz Washaha in Bir Zeit door Israelische troepen was  gedood met een 'anti-tankraket en ander geschut'. Fred dacht dat ik schromelijk overdreef en vroeg mij in zijn commentaar ''of ik wel spoorde''. 
Voordat ik Fred antwoord geef op zijn retorische vraag, zal ik eerst nog maar eens maar zeggen (herhalen?) dat dit blog bestaat om met journalistieke middelen te wijzen op onderbelichte gebeurtenissen en omstandigheden en zo mogelijk bestaande, verkeerde beelden die veel mensen hebben te veranderen. Dat betreft overigens niet alleen Israel-Palestina, maar ook de Arabische wereld, racisme en andere onderwerpen.
Die pogingen om beelden door te prikken zijn - anders dan de mensen die me van tijd tot tijd allerlei verwensingen naar het hoofd slingeren - tot en met de beschuldiging van antisemitisme -  niet altijd leuk werk, om het zo maar eens te zeggen. Het gaat meestal over menselijk leed, vaak leed van een onvoorstelbare omvang en dat gaat me niet altijd maar in mijn kouwe kleren zitten. Maar tegelijkertijd is het in de loop van de vijf jaar dat ik nu doe een soort innerlijke noodzaak geworden.
En inderdaad, Israel komt daarbij wel het meest aan bod. Dat is onder meer omdat veel, waarschijnlijk de meeste, Israeli's, en degenen die gewoonlijk met de benaming ''pro-Israel'' worden aangeduid, een beeld hebben van de gebeurtenissen waar zij deel van uitmaken of zich betrokken bij voelen dat 'niet altijd overeenkomt met de waarheid' (ik probeer het diplomatiek te zeggen). Zo hebben zij als het over jhet Israelische leger gaat - om ons vandaag daartoe te beperken - een beeld van een humaan, moreel hoogstaand 'volksleger' dat alleen met harde middelen optreedt als het echt niet anders meer kan. Het  is een beeld dat zorgvuldig in stand wordt gehouden door de legervoorlichters, die gekleurde informatie geven, en dat wordt ondersteund door de Israelische pers die nooit zelf op onderzoek uitgaat. (Op een enkele uitzondering na, waarover hieronder). Geen wonder dus, dat een rapport als het recente rapport van Amnesty International over het soms opzettelijk en vaak achteloos doden van Palestijnen op de Westoever, zo verontwaardigd door de Israeli's en hun pro-Israel-volgelingen van de hand wordt gewezen. Als je nooit leest dat het in sommige gevallen waarbij zogenaamd ''terroristen'' onschadelijk worden gemaakt, in feite om regelrechte executies gaat dan kan het niet anders of zo'n rapport komt bij je over als een schandelijke poging Israel in een kwaad daglicht te stellen.
Wat kunnen we daaraan doen? 
Eerlijk gezegd zou ik het niet weten. Rapporten van Amnesty, kritische boeken, blogs als dit worden zwart gemaakt en dat zal niet veranderen. De Joodse gemeenschap nodigt voor discussies alleen diegenen uit die hoogstens in de marge wat kritiek leveren. Leiders worden gekozen op grond van hun Israel-loyaliteit en dissidente stemmen worden geweerd uit de persorganen. Druk uitoefenen in de vorm van maatregelen (boycots van producten uit de nederzettingen en firma's betrokken bij de bouw ervan is wel het minste dat nodig is) en stug doorgaan met de informatievoorziening in de hoop dat die verdedigingslinies het een keer zullen begeven is het enige dat ik kan bedenken.
En dan nu het antwoord aan ''Fred'' en de uitzondering van op de regel dat de Israelische pers niet op onderzoek uitgaat. Journaliste Amira Hass (bekend van onder meer haar boek 'Water drinken uit de zee van Gaza' en rapportages van de Westoever) gaf in Haaretz haar versie van het doden door speciale undercover eenheden van de Shin Bet en een legereenheid van de hierboven al genoemde 24-jarige Muatazz Washaha uit Bir Zeit die een ''terreurdaad'' zou hebben voorbereid. Zij is één van die zeldzame uitzonderingen temidden van de Israelische journalistieke wereld die wel op onderzoek uitgaat. Ik laat de Engelse versie van haar verhaal dat hier iets verkort wordt weergegeven, onvertaald, maar geef hier en daar (cursief) commentaar in het Nederlands:

Hass legt uit dat het leger de huizen van de familie Washaha omsingelde, de inwoners eruit haalde, op Muataz na, die weigerde naar buiten te komen en vervolgt:
The light anti-tank rocket fired by the heroic Israeli troops hit the apartment of Tha’er Washaha, Muataz’s brother. It destroyed everything inside. The apartment was on a floor recently added to the small house that the family built decades ago.
An army bulldozer knocked down the walls that the rocket failed to destroy. En route to the house, the bulldozer uprooted a tree. A second bulldozer crawled to the small house next door where the brothers’ parents lived with their other children.
Met andere woorden (Fred, let je op?), een anti-tank-raket, granaten en bulldozers werden ingezet om twee huizen van de familie Washaha flink te vernielen en nog net niet helemaal met de grond gelijk te maken. En dat allemaal om een man te arresteren, die een plan zou hebben om terreur te plegen.
If our excellent boys wanted to prove that the Israeli media are loyal and obedient, they can check that one off their list, too. Military spokespeople described a “wanted individual who barricaded himself in,” so we’d think he built a fortress and surrounded himself with explosives.
Inderdaad schreven de Israelische kranten dat Muataz zich had ''gebarricardeerd'', terwijl hij alleen maar weigerde naar buiten  komen, maar .....
.....This is very inaccurate. Tha’er Washaha told Haaretz he implored Alon, the Shin Bet officer who had arrested Tha’er in the past for his activism, for permission to go inside and convince his brother to come out. Alon refused. Their mother told reporters she too asked Alon for permission to speak with her son and was denied.
Guarded by armed, brave Israeli soldiers, the bulldozer destroyed the walls for the glory of the State of Israel as the family stood by watching. The new construction pillars on the roof show that Muataz Washaha was engaged to be married and had begun building his home above his parents’ apartment. Then our heroic soldiers shot grenades at the house, which set it ablaze and filled it with smoke.
Muatz' familie mocht dus niet naar binnen om te proberen hem ervan te overtuigen dat hij maar beter naar buiten kon komen. 
Palestinians stand outside the house of Palestinian Moataz Washaha, who died during an IDF operation to arrest him in the northern West Bank town of Bir Zeit, near Ramallah on February 27, 2014. (Photo credit: Abbas Momani/AFP)
Het huis van Muataz Washaha na de actie van het leger. (AFP)

“Troops forcibly entered the building and found his body” – that was the line dictated by the IDF Spokesman’s Office. This is a lie. When the apartment was set on fire, Palestinian firefighters approached the house, defying the soldiers, who tried to block their way. Two firefighters put out the flames from the outside. Then they went inside – as our rifles were pointed at them – to put out the flames they couldn’t reach from the outside.
According to the firefighters, the soldiers threatened to shoot them if three instead of two people came out. Inside the house, the firefighters found Washaha healthy and coherent. He told them he didn’t intend to leave the house no matter what.
Wat is dat nou? De brandweerlieden werden bedreigd dat ze zouden worden neergeschoten als ze met Muataz naar buiten zouden komen?? Het leger kwam Muataz toch arresteren? Of niet soms?
The firefighters left and in went the Yamam troops (de speciale undercover eenheid), clad in black, their faces masked. The neighborhood was filled with the sounds of shooting from inside the house.
When the Yamam, Nahal and Shin Bet forces left, family members ran into the house. The neighborhood was now filled with piercing cries. The elite police unit had shot Washaha at point-blank range dozens of times, according to the pieces of brain that covered the room, not to mention his legs, arms and fingers that were nearly severed from his body.
De legervoorlichters hadden dus inderdaad gelogen. Het leger ging niet naar binnen en vond, na de beschieting met een anti-tankraket en granaten Muataz' lichaam, maar een speciale eenheid ging het huis binnen en schoot hem met geweervuur van vlakbij ongeveer aan reepjes. (Op de foto's van de begrafenis is ook te zien dat Muataz' hoofd, anders dan gebruikelijk bij dit soort gelegenheden, is bedekt en onzichtbaar gemaakt. Hij was kennelijk niet meer toonbaar.
He had received a summons from the Shin Bet and failed to appear. A grave crime punishable by death? Maybe the investigating officer had been insulted? Washaha had planned a terrorist attack, the Israelis claim. According to the Israeli media’s good-conduct manual, everything security sources say about Palestinians is true.
Dat was het dus. Hij was onlangs uit de gevangenis vrijgelaten, na een keer veroordeeld te zijn en een ook een tijd in ''administratieve hechtenis'' (=zonder vorm van proces) te hebben gezeten. En hij was dus opgeroepen om zich te melden bij de Shin Bet-veiligheidsdienst en was niet gegaan. Dat was zijn misdaad. En daarom werd hij dus geëxecuteerd. En vervolgens wordt dat in de Israelische kranten zonder enig verder commentaar gemeld als het doden van een man die een plan had voor terroristische aanslagen en die zich niet wilde laten arresteren en zich in zijn huis had verschanst.
En nu maar hopen dat ook de mensen uit de pro-Israel groep zo'n verhaal als dit een keer lezen en zich eens op het hoofd gaan krabben. Want deze gebeurtenis is helaas niet uitzonderlijk. En het is werkelijk hoog tijd dat er aan dit soort schandelijke mensenrechtenschendingen eindelijk paal en perk wordt gesteld.

12 opmerkingen:

Asimov zei

Als lid van de pro Israël groep heb ik het verhaal gelezen en ben nog steeds pro Israël. Ik ben trouwens ook pro Palestijns en ook daar heb ik dit blog niet voor nodig gehad.

Inderdaad denk ik dat je blog voornamelijk bestaat om Israël zwart te maken. Mensen op andere gedachten brengen gaat niet zo goed met eenzijdige berichtgeving. Jammer genoeg heb nog niet 1 bericht van je gelezen waaruit een objectief beeld van het Israëlisch-Palestijns conflict naar voren komt.

Als "lid" van de pro Israël- en pro Palestijns "groep" hoop ik op vrede en voorspoed voor Israëli's en Palestijnen. Hopelijk komt die vrede er en laten mensen zich niet tegen elkaar op zetten door blogs als die van jou.

Asimov zei

Waar ik ook genoeg van heb is die klaagzang dat er nooit kritiek gegeven kan worden op Israël. Er is juist heel veel kritiek op Israël te lezen in veel verschillende media. Zowel Israël als het leger krijgen er regelmatig van langs en er is niemand die die kritiek censureerd. Er zijn wel mensen die tegenwicht willen geven op de kritiek en nuances aanbrengen, mag dat dan ook tenminste zonder dat daar schande van wordt gesproken?

Abu Pessoptimist zei

Asimov,
Je geeft een perfecte illustratie van wat ik bedoelde. Ik ben niet objectief, zeg je, ik maak Israel zwart en ben eenzijdig. Dat mag je allemaal vinden, maar intussen ontgaat het je blijkbaar dat je geen enkel inhoudelijk argument naar voren hebt gebracht en totaal niet bent ingegaan op wat Amira Hass, Amnesty en ikzelf schreven. Dat onvermogen om tot je door te laten dringen wat je hebt gelezen, blijft niet beperkt tot jou, maar is een kenmerk van de ''pro-Israel en pro-Palestijnse groep'' waar je toe zegt te behoren. En dat onvermogen om te zien wat er aan de hand is, en de neiging om de brengers van dit soort nieuws te zien als mensen die anderen tegen elkaar opzetten of anti-Israel zijn, is ook precies de reden waarom die door jou/jullie gehoopte vrede er niet kan komen.

Anoniem zei

Hulde Maarten Jan..!

Een kwetsbaar en waarachtig, menselijk verhaal.

Dit heeft niks met "zwart-maken" van doen.

Ga alsjeblieft zo door. Dit zet zeker mensen aan het denken...!

Herman

Abu Pessoptimist zei

Asim,ov,
Je tweede reactie kwam hier tussendoor. Alweer: je las niet wat ik schreef. Het gaat helemaal niet om kritiek. Het gaat om de feiten. En die worden in het soort gevallen als de executie van Muataz Washaha of de gevallen die Amnesty noemt, gewoon niet gemeld door de pers in Israel. En trouwens ook bijna nooit in de Westerse pers daarbuiten.

Asimov zei

Ik ben wel degelijk inhoudelijk in gegaan op je artikel, namelijk op dat deel waarin je zegt dat mensen denken dat je blog er is om Israël zwart te maken. Ik beaam dat, zo komt je blog inderdaad op mij over. Dat je dat een bewijs noemt dat ik me niet met feiten bezig houd mag je denken.

Abu Pessoptimist zei

Asimov,
Ook dat is een eigenschap van de 'pro-Israel pro-Palestijnen groep'' zoals jij het noemt. Niet op argumenten, maar op woorden ingaan. Het is zoiets als een boek beoordelen alleen op grond van het voorwoord. Helaas gebruikelijk in jouw kringen.

Engelbert Luitsz zei

Ik las al eerder dat Muataz besloten had zich niet opnieuw te laten oppakken. In de Australische documentaire Stone Cold Justice komen enkele voorbeelden voor van het martelen van kinderen door de Israëlische beulen. En deze kinderen waren nog een stuk jonger dan Muataz.
Propagandisten van het zionisme dienen zich vaak aan als "pro-Palestijns" of "erg links". En je verschuilen achter de naam van een SF-schrijver maakt het allemaal niet geloofwaardiger

Hans Moll zei

Hans Moll
Bij Reuters lees ik: An Israeli military statement said that Washaha had been wanted for "suspected terror activity" and that the forces, which later found an assault rifle in the house, were operating under the premise that he was armed.

en als je Amira Hass aanhaalt, bedenk dan dat zij nog steeds vasthoudt aan de Mohammed el-Dura hoax als zijnde waar.

Asimov zei

Je kan me nu wel in een hokje proberen te schuiven, maar de bewoording "pro Israël groep" gebruik ik omdat je dit zelf zo schrijft in je artikel. Het is dus niet "zoals ik het noem", maar zoals jij zelf schrijft.

Verder ga ik gewoon in op het hele eerste deel van je artikel dat gaat over het zwart maken van je blog en de houding van de Joodse gemeenschap (zoals jij schrijft). Als je dat niet wil dan moet je misschien voortaan alleen maar feiten beschrijven en niet verzanden in geklaag over reacties.

Abu Pessoptimist zei

Hans Moll,
1) Het geweer was er wel, maar het was niet gebruikt, meldde zelfs de woordvoerder van het leger. 2) Het feit dat ook Reuters de legerwoordvoerder aanhaalt over ''suspected terror activity'' zegt niets. Reuters is niet echt de meest aangewezen instantie om in dit geval zelf op onderzoek uit te gaan.
3) Amira Hass gelooft in de Mohammed el-Dura hoax, zegt je. Ik doe dat ook. Sterker: Ik denk dat de echte Mohammed Dura hoax het verhaal is dat het allemaal bij elkaar is verzonnen en dat Mohammed el-Dura nog leeft. Ik heb er uitgebreid over geschreven op dit blog, je kunt het googelen (dura en durra).

Heleen zei

Ze zijn wakker, die "pro-Isaël"- lieden. Alleen gaan ze nog steeds niet in op de feiten die je aandraagt. Ze blijven klagen dat"Israël zwart gemaakt wordt". Het is kennelijk heel erg moeilijk voor ze om onder ogen te zien wat hun vrienden (of familie?) aan wie ze loyaal zijn, allemaal uitvreten. Dat is ook moeilijk en het is een natuurlijke reaktie; je bevuilt je eigen nest niet. Maar we zijn allemaal volwassen mensen en als we de werkelijkheid niet onder ogen willen zien wordt het nooit wat.
Abu, ik ben blij met je blog en hoop dat je er nog jaren mee doorgaat!
Heleen

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...