zondag 30 maart 2014

De maskers vallen: Likud-leider zag geen probleem in ontmoeting met delegatie Vlaams Belang

Ofir Akunis with members of Vlaams Belang
Ofir Akunis tijdens de bijeenkomst de delegatie van Vlaams Belang. Akunis is de tweede van rechts. Tegenover hem de leider van Vlaams Belang, Filip de Winter. De foto komt van Akunis' Facebook pagina.

Ofir Akunis, staatssecretaris onder premier Netanyahu, en een belangrijke jongere leider van Netanyahu's Likud-partij, heeft vorige week in het Bureau van de premier (in feite het ministerie van Netanyahu en van hemzelf) een ontmoeting gehad met een delegatie van de Belgische ultra-rechtse partij, Vlaams Belang, die Israel bezocht. De delegatie stond der leiding van de partijleider, Filip de Winter.
Vlaams Belang wordt, net als de Franse Parti National van Marine le Pen, geacht antisemitisch te zijn. De Belgische Joodse gemeenschap mijdt om die reden elk contact met de partij. De overige Belgische partijen houden een ''cordon sanitaire'' in stand rondom Vlaams Belang.
Maar Akunis maakte geen geheim van de meeting. Op zijn Facebook pagina vermeldde hij de bijeenkomst, begeleid door een foto. Hij deed dat zonder het maken van excuses en zonder er eromheen te draaien,” zoals hij schreef.
De bijeenkomst was georganiseerd door de kolonisten Gershon Mesika en Yossi Dagan, die respectievelijk leider en de plaatsvervangend leider zijn van de ''Regionale Raad voor Samaria'', het overkoepelende orgaan van de nederzettingen in het noordelijke deel van de bezette Westoever dat Israel Samaria noemt. Mesika en Dagan, die beiden activisten zijn van de rechtervleugel van de Likud-partij, hadden de delegatie van Vlaams Belang vooral aangeprezen en naar voren geschoven, omdat Vlaams Belang voorstander is van de kolonisatie van de Palestijnse gebieden en tegenstander van enigerlei boycot van Israel of de nederzettingen. Om dezelfde reden brachten Mesika en Dagan in 2010 ook al de leider van de extreem-rechtse antisemitische FPÖ (Freiheitslichen Partei Österreich), Heinz-Christian Strache naar Israel.
Beide partijen, zowel de Vlaamse als de Oostenrijkse, hebben oud-nazi's in hun gelederen vergoelijken het nazi-verleden. Vlaams Belang rechtvaardigt onder meer de vroegere samenwerking van Vlaamse activisten met de nazi's. De Regionale Raad van Samaria, het orgaan van Mesika en Dagan, sprak echter tegen dat Vlaams Belang antisemitisch is. Vlaams Belang zou zich juist welwillend opstellen jegens Israel en de Joodse gemeenschap, aldus een communiqué van de Regionale Raad. In het communiqué werden ''linkse elementen in Israel'' ervan beschuldigd de partij zwart te maken. Er werd bij aangemerkt dat Mesika’s familie overlevenden van de Holocaust zijn en dat twee van zijn broers door de nazi's waren vermoord, en er werden mogelijke juridische stappen aangekondigd tegen diegenen in Israel die de anti-smaad wetten hadden overtreden, waaronder de krant Haaretz. (De opmerkingen over Mesika's familie waren een opmerkelijk toevoeging. Blijkbaar verleent het feit dat van iemand familieleden door de nazi's zijn vermoord deze persoon speciale eigenschappen en volmachten om te oordelen over wie antisemitisch is en wie niet).
Overigens zouden Mesika en Dagan weleens deels gelijk kunnen hebben Ultra-rechtse Europese partijen als het Vlaams Belang, de Oostenrijkse FPÖ, het Front National in Frankrijk, Jobbik in Hongarije en dergelijke, steunen voor hun electoraat zeker op oud-nazi's, neo-nazi's en andere antisemitische elementen. Maar in een tijd waarin de vijand toch vooral als ''de islam'' wordt gedefinieerd, is het bij al deze partijen bon ton om het antisemitisme een beetje onder het tapijt te vegen en aansluiting te zoeken bij de meest rechtse en meest-anti-islamitische elementen in Israel. Dat staat in hun ogen immers pal tegen de ''islamitische vloedgolf''. Het heeft als bijkomend voordeel dat die partijen door identificatie met ''de slachtoffers van de Holocaust'' wat worden witgewassen en gelegitimeerd. En nu de meest rechte elementen in Israel om pragmatische redenen op die toenadering ingaan - zoals ook de geblondeerde leider van de PVV, Geert Wilders dat in Nederland doet - is de cirkel rond. Velen zullen er helaas uit opmaken dat het Europese fascisme zo kwaad nog niet is. Veel anderen zullen er de conclusie uit trekken dat de rechterzijde in Israel steeds openlijker fascistisch wordt.

3 opmerkingen:

Anja de Wortelknager zei

Vlaams Belang is vele malen fatsoenlijker dan allerlei fascistische moslimclubjes ,als Hezbollah en andere islamitische massamoordenaars zoals we ze dagelijks in actie kunnen zien in Syrie.

Anoniem zei

Het doel heiligt de middelen. Iedere hardcore zionist koestert antisemitisme jegens joden in de diaspora. Alles om meer joden naar Israel te krijgen.

Anton

Rik Min zei

Hoe kan wortelknager zo iets stoms zeggen?

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...