maandag 10 maart 2014

Israeli's schieten 18-jarige student dood, het tweede Palestijnse slachtoffer op één dag


Een broer van Raji Darwish (18) kust zijn lichaam voor de laatste maal. 

Update.  Israelische militairen hebben maandagavond een 18-jarige jongen doodgeschoten in het dorpje Bitein, even ten noorden van Ramallah op de Westoever. Hij was het tweede slachtoffer van een Israelische schietpartij op één dag. Diezelfde ochtend was de 38-jarige rechter Raed Zuayter uit Amman in Jordanië doodgeschoten bij de Allenby-grensovergang met Jordanië.
Het slachtoffer op maandagavond was de 18-jarige Raji Darwish, een student aan de universiteit van Bir Zeit. Hij was op slag dood. Volgens een lezing van het Israelische leger maakte de jongen deel uit van een groepje jongeren dat stenen had gegooid naar auto's van kolonisten op weg nr 60 in de buurt van de nederzetting Givat Assaf. Volgens het leger openden soldaten daarop het vuur het groepje,  waarbij de 18-jarige Raji in het hoofd werd getroffen.
Buurtgenoten van Raji in het dorpje Bitein zeiden echter dat Raji in het dorp in zijn huis werd neergeschoten  net nadat hij was  teruggekeerd van het voederen van de schapen.
Hij had daarbij een weg genomen die hij altijd nam. De bewering van de soldaten dat Raji stenen zou hebben gegooid wezen zij resoluut van de hand.
In de Jordaanse hoofdstad Amman braken intussen maandagavond rellen uit na het doodschieten van rechter Raed Zuayter eerder op de dag. Een boze menigte verzamelde zich voor de Israelische ambassade en werd daar met moeite in bedwang gehouden door de politie. Veiligheidsmensen hadden het voltallige ambassadepersoneel eerder op de dag de raad gegeven zich in de ambassade te  verzamelen, omdat zij zo beter tegen de woede van de Jordaniërs konden worden beschermd. De Jordaanse krant Jordan Times  meldt dat de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Judeh de Israelische zaakgelastigde in Amman heeft ontboden om hem zijn verontwaardiging over het incident kenbaar te maken. De minister zei dat hij verwacht dat er onmiddellijk een onderzoek wordt ingesteld dat hem volledig verslag zal worden gedaan van de precieze toedracht. 

Embedded image permalink 
Boze menigte bij de Israelische ambassade in Amman. (AFP) 

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Daarnet Monique van Hoogstraten bij Nieuwsuur over een schip met raketten voor Gaza dat onderschept zou zijn door de Israelische Marine. Netanyahu wijst er nog eens goed op hoe nodig het is om Iran aan te pakken. Uiteraard niks over de gedoden.
Corrie

Abu Pessoptimist zei

Corrie,
Die van Hoogstraten is natuurlijk een tuthola die zich laat inpakken door de Israelische propaganda, maar dat propagandistische geweld van de Israeli's over de gevonden raketten, mortiergranaten en kogels is ook niet mis. Ik weet niet of je het cynische verhaal van Gideon Levy in Haaretz erover hebt gelezen. Over Israels misplaatste trots en belachelijke aannames. Over hoe het in godsnaam mogelijk is dat iedereen in Israel zo zeker lijkt te weten dat die dingen op weg waren naar Gaza. Had dat schip daar moeten aanleggen, in de niet bestaande haven? Na door de Israelische blokkade te zijn gebroken? Of had het zijn vracht moeten lossen in Sharm al-Sheikh, waarna de boel door de Sinai en via de door Egypte vernielde tunnels in Gaza zou zijn aangekomen? Wat een bullshit allemaal. En wat een waanzin dat Israel doet alsof zijn bestaansrecht als het ware door de kaping van deze lading hardware nog maar eens wordt onderstreept. Ik kwam ook in verleiding er iets over te schrijven, maar eigenlijk heb ik geen tijd. En eigenlijk vind ik het ook allemaal te grotesk.

Martijn zei

Van Hoogstraten slaagt erin geen enkele kanttekening te plaatsen bij de Israëlische bewering dat de onderschepte ‘Iraanse wapens’ voor Gaza waren bestemd. Een journalistieke wanprestatie van formaat, zowel van Van Hoogstraaten als van de Hilversumse eindredactie van Nieuwsuur/Journaal. De ‘wapenvangst’ was op het moment dat Van Hoogstraten haar item maakte al meerdere dagen achter de rug, en allerwege waren er twijfels over geuit, maar op de NOS-redactie had blijkbaar niemand daar iets van gemerkt.

Over de manier waarop de wapens hun weg naar Gaza hadden moeten vinden heeft het Israëlische Ministerie van Propaganda uiteenlopende lezingen gegeven, de ene nog onwaarschijnlijker dan de andere.

De vragen rond de operatie zijn zo wezenlijk, dat zich onafwendbaar de vraag opdringt of de operatie niet in scène is gezet. Met de bedoeling Iran zwart te maken en tegelijkertijd de aandacht af te leiden van de zaak rond de Israëliërs die onlangs betrokken bleken bij illegale wapenhandel met Iran.

De quote van Netanyahu (‘Iran kan morgen nucleaire wapens in containers verstoppen en naar iedere haven ter wereld verschepen’) doet sterk denken aan het hysterische dreigingsbeeld waarmee Bush, Cheney, Rumsfeld, Powell (5 februari 2013 in de Veiligheidsraad), Blair, De Hoop Scheffer, Balkenende cs in 2002-2003 de oorlog tegen Irak aan de man brachten. Ook zij stelden dat de vijand, al dan niet in de gedaante van gelieerde terroristen, overal ter wereld kon toeslaan, met nucleaire wapens wel te verstaan. ‘We don’t want the smoking gun to be a mushroom cloud.’

Tenslotte: mogen Israëlische militairen voor de kust van Sudan schepen enteren, 1500 km van huis? Mogen Nederlandse militairen dat ook? En mogen Sudanese militairen voor de Israëlische kust schepen enteren? Noemen we dat geen piraterij?

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...