maandag 31 maart 2014

Israelische ex-premier Olmert schuldig bevonden aan corruptie

File:West Jerusalem Holyland tower 2005.jpg Het Holyland-complex in verband waarmee Olmert zich liet omkopen. Volgens mij verdient Olmert alleen al gevangenisstraf wegens het laten neerzetten van iets dat zo onvoorstelbaar lelijk is als dit gebouw. (Foto Wikimedia)  

De Israelische ex-premier Ehud Olmert is maandag schuldig bevonden aan het aannemen van steekpenningen. Deze uitspraak kwam na een proces van twee jaar waarin 13 mensen terecht stonden. De strafmaat zal eind april worden bepaald.
De rechtbank in Tel Aviv stelde vast dat Olmert steekpenningen heeft aangenomen toen hij burgemeester was van Jeruzalem. Hij deed dat in ruil voor het faciliteren van de bouw van het ''Holyland complex'', een woningencomplex in de stad. Olmert nam onder meer 500.000 shekel aan via zijn broer Yossi en 600.000 shekel via zijn secretaresse Shula Zaken, aldus de rechter (samen is dat ongeveer 200.000 euro). Ook de secretaresse werd schuldig bevonden. Anderen die werden veroordeeld en op 28 april zullen horen wat hun straf wordt, waren onder meer de eigenaars en bouwers van het Holyland complex, Uri Lupoliansky, de man die Olmert opvolgde als burgemeester, en Uri Shitrit, de hoofd ingenieur van de gemeente Jeruzalem.

Olmert in de rechtbank (Activestills.org).


Israel is een land waar naar verhouding nogal wat politici worden veroordeeld voor hetzij corruptie of fraude, hetzij zedendelicten. Ex-minister van gezondheid Shlomo Benizri (Shas) moest in 2009 vier jaar uitzitten wegens fraude, zijn ex-collega Avraham Hirchson van Financiën (Kadima) vijf jaar wegens hetzelfde vergrijp. Shas-leider en ex-minister Aryeh Deri werd in 2000 veroordeeld wegens corruptie. Ex-president Katzav werd in 2010 veroordeeld wegens verkrachting en ex-minister Chaim Ramon werd veroordeeld wegens seksuele intimidatie.   

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...