maandag 10 maart 2014

Israeli's schieten Palestijnse rechter uit Amman dood bij grensovergang met Jordanië

Updated.  Israelische grenstroepen hebben maandagmorgen bij de Allenby brug (door de Palestijnen de Karameh grensovergang met Jordanië genoemd) een Palestijnse man doodgeschoten die met een bus was gearriveerd uit Jordanië. Volgens Israel zou de man hebben geprobeerd een wapen van een soldaat te grijpen. Soldaten bij het eerste checkpoint na de brug schoten hem dood, volgens Mustafa Dawabshe, de directeur van de Palestijnse afdeling van de grensovergang. De grensovergang ging daarna dicht.
Palestijnse bronnen meldden dat het slachtoffer de 38-jarige Raed Alaaeddin Zuayter was. Hij was  rechter in een rechtbank in Amman in Jordanië en had de Jordaanse nationaliteit. Het Jordaanse ministerie van Justitie bevestigde dit later aan het persbureau AFP.
Palestijnse veiligheidsmensen zeiden dat hij oorspronkelijk afkomstig was uit de stad Nablus op de Westoever, maar sinds 2011 elders woonde.
Familieleden van Zuayter waren geschokt over zijn dood. ''We wisten niet dat Raed naar de Westoever was gegaan,'' zei zijn 70-jarige vader, zelf een gepensioneerde rechter, vanuit Amman. ''Ik ben naar de rechtbank gegaan en hoorde daar dat hij vandaag niet naar zijn werk was gegaan. Mijn zoon is vreedzaam en professioneel. Ik ben geschokt,'' zei  Alaa ed-Din Zuayter tegen het persbureau AFP, voordat hij in tranen uitbarstte.    
De Palestijnse Autoriteit heeft de gebeurtenis "krachtig'' veroordeeld. De PA eiste de vorming van een ''internationale commissie'' om een onderzoek te doen naar de omstandigheden van Zuayters dood.

Uiteraard zal die commissie er niet komen, zo voeg ik, AbuP., eraan toe, hoe onwaarschijnlijk het ook is dat een rechter uit Amman die op bezoek gaat bij familie in Nablus, een geweer probeert te grijpen van een Israelische soldaat. Dit incident komt onderaan een lange lijst van vergelijkbare incidenten waarbij Palestijnen worden gedood die soldaten bij een checkpoint bedreigen met een mes (wat later een glasscherf en nog weer later een blikje cola blijkt te zijn), of met een hooivork (hoewel ze op dat moment op de grond zaten) of  van wie wordt gezegd dat hij het vuur opende, terwijl hij op dat moment met een vlag in de hand  het verkeer stond te regelen. Het beste wat er te verwachten is in zo'n geval, is een intern onderzoek van het leger, waarna de zaak in de doofpot verdwijnt.  

4 opmerkingen:

klaas zei

Je moet ze in de gaten blijven houden, beste Abu. Die arabieren zijn erg agressief en plegen graag aanslagen. Helaas kunnen de israeli's vaak niet anders.

Abu Pessoptimist zei

''klaas'',
Als we het aantal slachtoffers als maatstaf zouden nemen, verslaan Joden de Arabieren sinds 1948 met straatlengten qua aggressiviteit.

klaas zei

Wel nee, kijk eens naar de eindeloze moordpartijen tussen de arabieren onderling .

Moslims hebben in de geschiedenis al tientallen miljoenen onschuldige mensen afgeslacht, vaak alleen omdat ze verkeerd geloofden.

Abu Pessoptimist zei

''klaas'',
Jawel, alleen moeten de Arabieren daarmee nog even flink doorgaan voordat ze op dit gebied de Europeanen verslaan. (En Israel is aan een inhaalslag bezig).

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...