dinsdag 4 maart 2014

''Aantal Israelische nieuwbouwprojecten in bezet gebied is in 2013 meer dan verdubbeld''

Workers build new houses in the WBank Jewish settlement of Ariel (File)
Nieuwbouw in Ariël. 

Het aantal nieuwbouwprojecten in de Israelische nederzettingen op de Westoever is in 2013 meer dan verdubbeld. De toename was 123 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Israelische Centrale Bureau voor de Statistiek. Volgens deze cijfers begon Israel in 2013 met de bouw van 2.534 nieuwe woningen op de Westoever, tegen 1.133 in het jaar 2012. In heel Israel steeg het aantal bouwprojecten met niet meer dan 3,4 procent.
Volgens de cijfers van het Israelische CBS wonen van de ongeveer 8 miljoen Israeli's nu zo'n 350.000 mensen op de Westoever. Dat komt neer op 4,4 procent van de totale bevolking (Daarbij is het aantal dat over de groene  lijn in Oost-Jeruzalem woont, niet meegerekend. Israel heeft Oost-Jeruzalem na de verovering in 1967 geannexeerd en beschouwt het als Israelisch grondgebied. Er wonen zo'n 200.000 - 250.000 mensen in Joodse nederzettingen in en rond Jeruzalem).
De bekendmaking van de CBS-cijfers kwam terwijl premier Netanyahu was afgereisd naar de Verenigde Staten. Hij ontmoette daar maandag president Obama en spreekt vandaag (dinsdag) de jaarlijkse vergadering van de Israel-lobby, AIPAC, toe. Obama had, voorafgaand aan het bezoek van Netanyahu, een interview gegeven aan de - vooral in kringen van de Joodse gemeenschap invloedrijke - journalist Jerry Goldberg (Bloomberg) waarin hij met nadruk had gezegd dat Israel voor wat betreft het vredesproces voor een keuze staat met verreikende consequenties. In hetzelfde interview zei Obama ook dat er in de afgelopen paar jaar ''meer agressieve bouwactiviteiten in de nederzettingen waren geweest dan in een lange periode daarvoor''.
Netanyahu, die altijd heeft volgehouden dat het bouwen aan de nederzettingen geen negatieve gevolgen voor het vredesproces heeft, beschuldigde in het gesprek met Obama de Palestijnen ervan ''niet genoeg te doen om tot vrede te komen, terwijl Israel wel zijn aandeel had geleverd''.
Yariv Oppenheimer, de directeur van de NGO Vrede Nu, gaf een iets andere mening dan Netanyahu. Reagerend op de cijfers van de gestegen bouwactiviteiten in bezet gebied van het Israelische CBS, zei hij: ''Nu is het officieel. De regering-Netanyahu is uit op slechts één ding en dat is bouwen in de nederzettingen. Ze zijn niet geïnteresseerd in het vredesproces, noch in de huisvestingsproblemen.  Israels middelen en bouweactivieteiten worden naar gebieden ver over de groene lijn gedirigeerd.''

Geen opmerkingen:

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...