vrijdag 21 maart 2014

Verlenging vredesbesprekingen hangt op Israelische bouwplannen en het al of niet vrijlaten van gevangenen

Palestinian Fatah leader Marwan Barghouti is escorted by Israeli police into Jerusalem's Magistrate Court to testify as part of a US civil lawsuit against the Palestinian leadership, in January 2012. Barghouti was sentenced to life imprisonment in 2002 for organizing murderous anti-Israeli attacks during the second intifada (photo credit: Flash90) Gevangene Marwan Barghouti, de Palestijnse Mandela.

Israel heeft beslissende stappen genomen voor de bouw van opnieuw meer dan 2.000 nieuwe woningen in   nederzettingen in bezet gebied, zo heeft een woordvoerder van het Israelische ministerie van Defensie bevestigd. De woordvoerder, Guy Inbar, zei dat een commissie van het ministerie vorige maand plannen heeft goedgekeurd voor nog eens 2.269 nieuwe woningen in de nederzettingen.
Inbar bevestigde daarmee een bericht van de NGO 'Vrede Nu'' die dit donderdag bekend maakte. De plannen bestonden uit twee delen, die 19 februari door de commissie van het ministerie waren goedgekeurd.
In het eerste plan ging het om de uiteindelijke goedkeuring van bouwplannen voor 1,015 nieuwe woningen in de nederzettingen Leshem, Beit El en Almog. Dit plan kan nu onmiddellijk worden uitgevoerd,, het wacht alleen nog op de handtekening van minister van Defensie Moshe Ya'alon.
Het andere plan betreft 1,254 wooneenheden in de nederzettingen Ariel, Shvut Rachel en Shavei Shomron (waarvan het leeuwendeel in Ariel, namelijk 839 woningen). Deze plannen moeten nu eerst ter inzage worden gelegd voor het publiek, voor zij voor een finale goedkeuring en uiteindelijk de handtekening van de minister in aanmerking kunnen komen.
Begin deze maand maakte het Israelische Bureau voor de Statistiek bekend dat het aantal nieuwbouwprojecten in de Israelische nederzettingen op de Westoever  in 2013 meer dan verdubbeld is vergeleken met jet jaar ervoor. De toename was 123 procent. Volgens de cijfers begon Israel in 2013 met de bouw van 2.534 nieuwe woningen op de Westoever, tegen 1.133 in het jaar 2012. 
Woensdag gaf een planning commissie van de gemeente Jeruzalem het groene licht voor de bouw van 186 nieuwe huizen in het geannexeerde oostelijke deel van de stad.

Gevangene Ahmed Sa'adat.

De voortgaande bouw in de nederzettingen is een van de voornaamste treden waarom de Palestijnen op dit moment nog niet zijn ingegaan op Amerikaans druk om de deadline voor de vredesbesprekingen, die op 29 maart verstrijkt, met een paar maanden te verlengen. De Palestijnse ledier Mahmoud Abbas was eerder deze week de gast van de Amerikaanse president Obama die op zo'n verlenging aandrong. De Palestijnen zouden echter een bouwstop in de nederzettingen als voorwaarde hebben gesteld.
Een ander heet hangijzer is de vrijlating van langgestrafte Palestijnse gevangenen. Israel had zich tot de vrijlating van 104 gevangenen  verplicht als een soort ''goodwill'' gebaar dat de besprekingen begeleidt. Het heeft tot nu toe in drie etappes 78 mensen vrijgelaten. Aan het eind van de maand is de vierde en laatste batch gevangenen aan de beurt. Maar in kringen van het Israelische kabinet is nu te beluisteren dat deze vrijlating niet doorgaat, omdat de Palestijnen naar Israels zin niet flexibel genoeg zijn gebleken tijdens de onderhandelingen.
Abbas heeft echter bij Obama duidelijk gemaakt dat er van verlenging van de onderhandelingstermijn alleen sprake kan zijn als de laatste groep gevangenen alsnog vrij komt. Onder hen de belangrijkste is Marwan Barghouti, de populairste leider van de Fatah-beweging en een man die door velen wordt aangezien voor de Palestijnse Mandela. Anderen zijn onder meer de door Israel ontvoerde en ten onrechte veroordeelde leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, Ahmed Sa'adat, en de vroegere ''minister van Financiën'' van de PLO, Fu'ad Shubaki.

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...