Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman haalde dinsdag uit naar de oppositie omdat zij uit protest was weggebleven bij de stemming over het verhogen van de kiesdrempel. Hij noemde hen ''een stelletje zeurpieten, post-zionisten en afgevaardigden van terroristen''. (Foto Tova Lazaroff).
De Knesset, het Israelische parlement, heeft dinsdagmorgen met 67 tegen 0 stemmen een - zoals dat heet - controversiële wet aangenomen die de kiesdrempel verhoogt van 2% naar 3,25%. De 67 stemmen waren afkomstig van de regeringscoalitie. De voltallige oppositie had uit protest de zaal verlaten en nam niet aan de stemming deel.
De nieuwe wet, die in feite een amendement is op de Basiswet, de wet die in Israel het dichtst een grondwet benadert, maakt het met name onmogelijk voor de Arabische partijen om bij de volgende verkiezingen over de drempel te komen. In theorie zouden de Arabische partijen daaraan tegemoet kunnen komen door de handen ineen te slaan, maar in de praktijk zal dat nogal wat voeten in aarde hebben. Ook de communistische partij is één van de partijen in de gevarenzone.
De stemming verliep hoofdelijk, maar dat was in feite een wassen neus. De oppositie was namelijk weggebleven, nadat de krant Yediot Ahronot eerder had onthuld dat de de leden van de coalitiepartijen opdracht hadden gekregen om en bloc vóór te stemmen.
Bij de nieuwe wet gaat het overigens niet alleen om het verhogen van de kiesdrempel. De wet beperkt het aantal ministers van een regering tot 18 en schaft de titel ''minister zonder protefeuille'' af. Verder wordt het de oppositie moeilijk gemaakt een motie van wantrouwen in te dienen. Dat mag voortaan pas als de oppositie eerst een schaduwregering heeft gevormd en een alternatieve premier heeft aangesteld.
Afgezien daarvan is het wetsvoorstel, dat werd ingediend door het Likudlid David Rotem, ook gepresenteerd als onderdeel van een ''package deal''. Nog twee andere wetsontwerpen maken daar deel van uit, namelijk een wet die de dienstplicht uitbreidt de ultra-orthodoxe Joden en een wet die de eventuele overdracht van Israelisch grondgebied afhankelijk maakt van goedkeuring door middel van een referendum. De wet op de uitbreiding van de dienstplicht tot de ''haredim'' (ultra-orthodoxen) komt morgen (woensdag) in stemming. De referendumwet zal woensdagavond en donderdag aan de orde komen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Israel gaat sputterend akkoord met een bestand dat mogelijk de tweede fase niet zal overleven
Hongerend wacht Gaza af Het Israelische kabinet is dus uiteindelijk akkoord gegaan met de overeenkomst over het staakt-het-vuren met Hamas. ...
-
Het is weer het seizoen van de olijven ...en van de gebruikelijke aanvallen op de Palestijnse boerenIsraelische kolonisten in actie bij een aanval op Palestijnse boeren die hun olijven willen oogsten. (Foto Shehab News) Let op: 24x u...
-
De tv-rubriek OP1 haalde Mirjam Bikker "van de ChristenUnie erbij om het demonstratierecht aan de orde te stellen. De Volkskrant cite...
-
Begrafenisprocessie van de gedode leden van de familie Abu Hattab in Gaza (Foto Palestinian Chronicle) De druk op Israel om een bestand aa...
2 opmerkingen:
Arabische Israëli's vormen 20% van de bevolking. Die kun je toch niet weren met een kiesdrempel van 3,25%?
Albert ter Harmsel,
Als alle Palestijnen in Israel op één partij zouden stemmen, zou het geen probleem zijn. Maar veel van hen stemmen niet, sommigen stemmen op zionistische partijen en de overigen stemmen op drie partij die geen van drieën in de Knesset zouden zijn gekomen als de kiesdrempel er al was geweest. Het gaat om Hadash (communistisch, 4 zetels), Balad (progressief, 3 zetels ) en de Verenigde Arabische lijst/Ta'al (4 zetels).
Een reactie posten