woensdag 15 februari 2012

Jeruzalem geeft groen licht voor bouw bezoekerscentrum 'Stad van David' in Silwan

 De opgravingen op de zogenoemde 'Givati parking' in Silwan.

De Commissie voor bouw en planning in het district Jeruzalem heeft maandag de bouw goedgekeurd van een nieuw bezoekerscentrum van het 'Nationale Park Stad van David'  in de wijk Silwan van bezet Oost-Jeruzalem. De plannen liggen nu ter inzage en kunnen pas na enige tijd worden aanbesteed.
 Het nieuwe centrum, dat Mercaz Kedem (Kedem centrum), zal gaan heten, zal verrijzen op palen boven de opgravingen op de zogenoemde 'Givati parkeerplaats' middenin het Wadi Hilwa gedeelte van Silwan. Het zal een expositieruimte, parkeerplaatsen, lesruimten, en op het dak een plaza en uitkijkpost met uitzicht over Silwan en de muren van de oude Stad gaan bevatten. Eronder zal een ruimte zijn waar bezoekers recente archeologische vondsten kunnen bekijken.    
Het plan is uitgewerkt door de organisatie van kolonisten Elad, die een staatsconcessie heeft gekregen om archeologische activiteiten in Silwan uit te voeren en die bovendien bezig is geleidelijk de huizen in Silwan over te nemen en de Palestijnse bewoners te verdrijven. Elad keeg voor het plan de steun van de burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat.
Het plan stuit op hevige tegenstand van de inwoners van Silwan en linkse organisaties, omdat het een nieuwe stap is in de verjoodsing van Oost-Jeruzalem. Ook veel archeologen zijn tegen de plannen, onder meer door de manier waarop Elad te werk gaat. De organisatie heeft alleen oog voor de Joodse historie van Jeruzalem, waarvan overigens nog maar weinig artefacten en aanwijzingen zijn gevonden. Tot de tegenstanders behoort Yoni Mizrahi van de organisatie van archeologen Emek Shaveh. Hij  noemde het niet in het algemeen belang als er gebouwd wordt boven nog deels onontgonnen archeologische sites. Ook zei hij dat de archeologische vondsten gepresenteerd zouden moeten worden als deel van Silwan waar ze gevonden zijn en niet op een manier alsof ze er niets mee te maken hebben'. Het is een kritiek die door meer Israelische archeologen wordt geuit.

Geen opmerkingen:

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...