dinsdag 7 februari 2012

Rechter houdt vernieling resten van dorp Lifta bij Jeruzalem- voorlopig - tegen

Het is prettig ook eens een goed bericht uit Israel te kunnen melden: De districtsrechtbank van Jeruzalem heeft maandag een plan uit 2004 van een ontwikkelingsmaatschappij om luxe appartementen te gaan bouwen op de plaats van de resten van het Palestijnse dorp Lifta, tegengehouden. Lifta, een buitengewoon mooi en fotogeniek dorp, voor een groot deel nog intact, dat ligt op een helling vlakbij het begin van de hoofdweg van Jeruzalem naar Tel Aviv is daarmee gered. In ieder geval voorlopig en tenminste voor een gedeelte.
Tegen de plannen om het dorp te slopen was verzet aangetekend door onder meer oud-inwoners van Lifta, Rabbijnen voor de Mensenrechten en activisten in binnen en buitenland. De Vereniging voor het Behoud van Israelisch Erfgoed had zich hierbij aangesloten. Rechter Yigal Marzel oordeelde maandag nogal verrassend dat de plannen niet konden woren uitgevoerd vooraleer er een volledig archeologisch onderzoek had plaatsgevonden.    
Rechters in Israel hebben zelden een uitspraak gedaan ten gunste van het sparen van de voormalige bezittingen van Palestijnse ex-bewoners. Een uitzondering was een uitspraak in de jaren 50 ten gunste van de bewoners van de christelijke dorpen Ikrit en Biram in het noorden van het land. Die uitspraak werd nooit nageleefd.  

Geen opmerkingen:

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...