dinsdag 14 februari 2012

Palestijnse vrouwen komen praten over geweldloos verzet


Boven: Manal Tamimi. Onder: Nariman Tamimi op weg naar een hearing in de Ofer gevangenis waar haar nam Bassem gevangen zat.

Op donderdag 16 februari komen twee Palestijnse vrouwen vertellen over hun geweldloos verzet tegen de Israëlische bezetter. Manal en Narriman Tamimi, twee vrouwelijke activisten uit het Palestijnse dorp Nabi Saleh, vertellen hoe zij te maken hebben met hevige Israëlische repressie tegen hun geweldloze demonstraties.
Er wordt weleens gezegd dat er een Gandhi zal moeten opstaan in Palestina, die op geweldloze wijze tegen de Israëlische bezetting in opstand komt. In werkelijkheid zijn er al zulke Gandhi’s in Palestina. Manal en Narriman zijn twee activisten die volstrekte geweldloosheid in praktijk brengen. Dat gaat gepaard met veel geweld van het Israëlische leger, dat  reageert met traangas, (rubberen) kogels, skunk-water, pepperspray en stun grenades. Op 9 december, kwam als gevolg van dit geweld Mustafa Tamimi (28) om het leven nadat hij op minder dan 2 meter afstand op zijn hoofd was beschoten met een traangasgranaat. Huizen van activisten worden gesloopt en enorme gevangenisstraffen worden uitgedeeld. Narriman’s echtgenoot is onlangs veroordeeld tot 18 maanden Israëlische cel wegens deelname aan geweldloos verzet.
 Deze twee vrouwen reuizen in februari door Italië en Nederland om hun verhaal te vertellen: het leven onder de nu al 45 jaar durende bezetting, de bijbehorende uitzichtloosheid, armoe en het gebrek aan menselijke basisbehoefte, zoals water, medische behandeling en grip op hun eigen leven.

De vrouwen spreken uitstekend Engels. De voertaal op de avond zal Engels zijn.
Meer informatie is te vinden op http://nabisalehsolidarity.wordpress.com/
De avond wordt georganiseerd door het NPK

Datum:             Donderdag 16 februari 2012
Inloop:              19.45 uur
Tijd:                   20. 00 uur  – 22.00 uur
Plaats:              HTIB (Turkse Arbeidersvereniging), 1e Weteringplantsoen 2c, 1017 SJ, Amsterdam.
Toegang gratis

(NB het 1e Weteringplantsoen bereik je vanaf de halte Weteringplantoen door de Weteringschans in te lopen richting Leidseplein. De eerste straat links (een rondlopend straatje) is 1e Weteringplantsoen.
Wie met lijn 1, 2 of 5 (al of niet vanaf het Centraal Station) komt, moet uitstappen bij de halte Leidseplein en vervolgens voorbij de Balie en Paradiso de Weteringschans aflopen tot voorbij de kruising Spiegelgracht. Daarna is het de eerste straat rechts. Vanaf het Leidseplein is het 6 minuten lopen.

PS
Voor wie donderdagavond in Amsterdam geen optie is, zijn er twee alternatieven:
1.       Woensdag 15 februari 2012
Inloop:              19.30 uur
Tijd:                 20. 00 uur  – 22.00 uur
Plaats:              EMMA, Cremerstraat 245/247,  Utrecht
Voor routebeschrijving zie www.emmacentrum.nl

2.     Dinsdag 14 februari         18.00-21.00        Institute of Social Studies te Den Haag                  Palestine Link/ISS

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ze spreken ook voor de buitenlandwoordvoerders van de tweede kamer. Woensdag van 12-14.00 uur.
toegankelijk voor iedereen. Ik ga luisteren,
gr. Jose

Anoniem zei

Daar zou ik dan ook naar toe kunnen komen. want die avonden dat zij spreken is voor mij helaas niet te doen om daarvoor helemaal uit Zeeland te komen.

Corrie

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...