woensdag 22 februari 2012

Israel keurt bouw van 695 nieuwe woningen goed in nederzetting Shiloh en 'outpost' Shvut Rachel

Luchtfoto van Shvut Rachel uit 2011 waarop het illegaal bouwrijp maken van grond te zien is. (Foto Peace Now) 

Het hogere comité voor planning van het Israelische militaire bestuur over de Westoever (Civil Administration) heeft woensdag plannen voor de bouw van 695 nieuwe woningen in twee nederzettingen goedgekeurd. Het is het grootste bouwproject van de regering-Netanyahu in de nederzettingen tot nu toe,  meldt de organisatie Vrede Nu.  
De meeste huizen zullen worden gebouwd in de zogenaamde ´´illegale outpost´´ Shvut Rachel, bij de nederzetting Shiloh, ten Noord-Oosten van Ramallah. De nieuwe huizen zijn onderdeel van een plan van de regering om deze illegale nederzetting te legaliseren (dat wil zeggen voor het Israelische recht te legaliseren, want volgens het internationale recht zijn alle nederzettingen illegaal). Vrede Nu wijst erop dat het eerste plan (plan no. 205/2, voor 600 huizen, zie de agenda van de planning commissie) in feite een reactie is op een petitie van Vrede Nu  bij het hooggerechtshof tegen illegale bouw in de ´´outpost´´ Shvut Rachel van maart 2011.De minister van defensie maakte destijds naar aanleiding van deze petitie bekend dat de 93 bestaande huizen, en dus de outpost als zodanig, zouden worden gelegaliseerd. Nu blijkt dat het plan niet alleen de bestaande structuren legaliseert maar er nog 500 nieuwe wooneenheden aan toevoegt.
Het tweede plan, no. 205/13, betreft 95 wooneenheden in Shiloh. Ook dat is een reactie op een eerdere
petitie van Peace Now  van destijds die ging over de illegale bouw van 28 wooneenheden. In het plan worden die 28 illegaal gebouwde eenheden nu eveneens achteraf goedgekeurd. Maar bovendien blijkt het plan te voorzien in de bouw van nog eens 65 nieuwe huizen. 
Het commentaar van Vrede Nu luidt dat de regering het het systeem in stand houdt waarbij illegale bouwen steeds achteraf wordt goedgekeurd en ook nog eens wordt beloond met het toekennen van extra bouwvergunningen. Netanyahu begraaft de twee-statenoplossing, zegt Vrede Nu.
Dat lijkt mij (AbuP) een juiste conclusie. Maar het is nauwelijks meer nieuws.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hebben ze toch naar de PVV er van Roon geluisterd, bouw, bouw, bouw.
gr. Jose

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...