woensdag 29 februari 2012

Israelische militairen halen twee Palestijnse tv-stations uit de lucht

 Studio van Watan-tv (Reuters)

Updated. 
 Israelische militairen hebben woensdag vroeg invallen gedaan bij twee Palestijnse tv-stations en computers, zendapparatuur en delen van de administratie meegenomen. Eén overval betrof de Palestijnse tv-zender Al-Watan in Ramallah. De kantoren werden overhoop gehaald en vier journalisten werden een paar uur vastgehouden, vertelde een van hen aan het persbureau Reuters.  Hij voegde eraan toe dat het station nu uit de lucht is. Al-Watan is eigendom is van een aantal non-gouvernementele organisaties. Het zendt plaatselijk nieuws en culturele en politieke programma's uit via internet. Al-Watan tv noemde de inval een daad van piraterij en zei dat het de gestolen apparatuur zal vernieuwen en de uitzendingen hervatten. 
De tweede overval vond plaats bij Al-Quds TV in Al-Bireh, een station voor opvoedkundige doeleinden. Ook daar werd de zendapparatuur in beslag genomen. 
Een woordvoerster van het Israelische leger zei dat Israelische militairen een operatie hadden begeleid van ambtenaren van het ministerie van communicatie, dat had bepaald dat de stations illegaal uitzonden. Ze hadden het verzoek gekregen op te houden met uitzenden omdat ze andere stations stoorden, aldus de woordvoerster en in overeenstemming met de wet was hun apparatuur in beslag genomen. Hun uitzendingen stoorden overigens ook de communicatie met het luchtverkeer en dat was ''heel erg gevaarlijk'', aldus de woordvoerster.  
 De overvallen vonden plaats in de zogenoemde Area A van de Westoever.Op papier hebben de Palestijnse autoriteiten en politie het daar voor het zeggen en hebben Israelische militairen niet het recht daar invallen te doen. Premier Fayyad bezocht één van de overvallen stations, Al-Watan tv, en noemde de inval ''monsterlijk en een schending van alle internationale wetten''. 
Suleiman Zuheiri, staatssecretaris van het Palestijnse ministerie van Telecommunicatie in Ramallah, zei dat Israel artikel 36 van de Oslo-akkoorden had geschonden, dat overleg met de Palestijnse Autoriteit voorschrijft.Hij noemde het verder onzin dat de stations het luchtverkeer van het Ben Gurion vliegveld zouden hebben gestoord. "De golfengte voor burgerluchtverkeer begint volgens de internationale standaarden bij 120 megahertz,'' zei hij. ''TV frequenties zitten boven de 500 megahertz.''

Geen opmerkingen:

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...