zaterdag 25 februari 2012

Palestijn gedood bij onlusten rond de Haram al-Sharif in Jeruzalem

(AFP)
De Israelische politie heeft vrijdag gevechten geleverd met Palestijnen op de Tempelberg (Haram al-Sharif). Eenheden drongen het gebied van de Aqsa moskee binnen en schoten met traangas, en drukgranaten, terwijl de Palestijnen met stenen gooiden.. Volgens personeel van de Rode Halve Maan raakten 30 Palestijnen gewond. Israel meldde dat ook 11 politiemannen gewond raakten. Er werd een viertal arrestaties verricht, volgens politiewoordvoerder Mickey Rosenfeld.
De onlusten waren het gevolg van onrust die al meer dan een week geleden uitbrak na berichten dat het ultra-rechtse Likudlid Moshe Feiglin met een groep volgeling het complex wilde overvallen om 'de vijanden van Israel van de Tempelberg  te verjagen'. Politie hield Feiglin en volgelingen vorige week zondag tegen toen zij de Haram al-Sharif op wilden gaan. Maar sinds die dag is het voortdurend onrustig geweest en zijn er steeds berichten dat kolonisten de Aqsa moske wilden binnengaan. Dinsdag werden drie Palestijnen aangehouden bij botsingen met de politie die uitbraken toen de Palestijnen een groep Joden wilde aanvallen en twee dagen eerder werden 21 Palestijnen opgepakt tijdens botsingen die tot  binnenin de Aqsa moskee werden uitgevochten.  

Vrijdag waren er ook op andere plaatsen demonstraties tegen wat als bedreigingen van de Haram al-Sharif werden gezien. Daarbij viel ook een dode. De 25-jarige Talat Ramia overleed op de operatietafel aan de gevolgen van schotwonden in de borst die hij opliep toen militairen met scherpe munitie en rubberkogels het vuur openden op een demonstratie bij het Qalandiya checkpoint. Daarbij vielen ook vijf gewonden.
Israelische militaire woordvoerders zeiden dat de zaak in onderzoek was. Volgens hen waren er aanwijzingen dat een Palestijn van enige afstand vuurwerk naar militairen had gegooid, waardoor 'de levens van de militairen in gevaar waren gekomen'. (Volgens de schietinstructies van het Israelische leger zijn militairen gerechtigd met scherp te schieten als zij denken dat hun leven gevaar loopt, AbuP).

 In Hebron demonstreerden vrijdag ongeveer 500 mensen voor het heropenen van Shuhada Street, de belangrijkste straat van de stad. Het was vrijdag de 18e verjaardag van de moordpartij door de kolonist Baruch Goldstein in de Ibrahimi moskee, waarbij 29 mensen werden gedood en meer dan 100 gewond. Deze moordpartij in 1994 was de aanleiding voor het afsluiten van de straat. (Voor meer bijzonderheden -Engels - klik hier)

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...