maandag 13 februari 2012

´Nederzetting Migron hoeft waarschijnlijk toch niet te worden ontruimd´

Kinderen in de ´illegale´ nederzetting Migron planten een boompje op het ´´Nieuwjaarsfeest van de bomen´´ (TubiShewat) afgelopen 8 februari 2012. (foto UPI)

En ja, hierop hadden we kunnen wachten. De Israelische site Arutz 7 (van de tv-zender van de kolonisten) meldt dat er een akkoord is tussen de regering en de kolonisten van de nederzetting Migron dat deze ´´illegale buitenpost´´ voorlopig niet hoeft te worden ontruimd.
Migron biedt onderdak aan zo´n 50 gezinnen, ongeveer 300 mensen. De nederzetting werd in 1999 gesticht en, hoewel niet geautoriseerd, met enkele miljoenen overheidsgeld gefinancierd. Het hooggerechtshof bepaalde in augustus 2011 dat de nederzetting, omdat zij op Palestijns privé-land is gevestigd illegaal is en in april 2012 ontruimd moet zijn (volgens de Israëlische wet zijn nederzettingen legaal als ze op zogenoemd ´´staatsland´´ zijn gevestigd en illegaal als dat op privé-land is gebeurd).
Pogingen om de naderende ontruimingsdatum af te wenden, hebben nu, volgens Arutz 7 vruchten afgeworpen. Dankzij bemiddeling van Knessetlid Benny Begin (Likud) is een ´compromis´ gevonden waarbij de inwoners van Migron voorlopig kunnen blijven waar ze zijn, totdat zo´n kilometer of twee verderop een nieuwe nederzetting voor hen is gebouwd - op zogenaamde ´´staatsgrond´´. Dat kan wel zo´n twee jaar gaan duren. Daarna zal het leger de oude gebouwen van Migron - die dus op privé-grond van Palestijnen staan - in bezit nemen, aldus Arutz 7.
De site meldt dat het ´´compromis´´ ter goedkeuring aan het hooggerechtshof zal worden voorgelegd. Daarmee is even gewacht tot de scheidende voorzitter van het hof, rechter Dorit Beinisch, was afgetreden. Van haar opvolger, rechter Asher Grunis, wordt een grotere mate van inschikkelijkheid verwacht, meldt Arutz 7.  

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...