dinsdag 7 februari 2012

Amnesty op de bres voor hongerstakende Palestijn Khader Adnan


Poster betreffende Khader Adnan's hongerstaking. De tekst luidt 'Mijn waardigheid is mij dierbaarder dan voedsel' .  

 De mensenrechtenorganisatie Amnesty International
heeft maandag een beroep op Israel gedaan om Khader Adnan, de leider van de Islamitische Jihad op de Westoever, vrij te laten of in staat van beschuldiging te stellen. Adnan, 33, werd op 17 december  2011 in zijn huis bij Jenin gearresteerd. een dag later begon hij een hongerstaking, waarvan vandaag, dinsdag, dus de 52ste dag ingaat. Op 8 januari kreeg hij vier maanden administratieve detentie (gevangenisstraf zonder vorm van proces) opgelegd. Amnesty stelt dat administratieve detentie onwettig is. (Israel houdt momenteel 307 mensen op deze wijze gevangen)

De organisatie voor de mensenrechten- en de ondersteuning van gevangenen Addameer meldt het volgende over Khader's arrestatie:
 Khader werd op 17 december 2011 gearresteerd. Soldaten van het Israelische Bezettingsleger vielen zijn buiten Jenin binnen om 3:30 in de ochtend. Zij gebruikten daarbij de chauffeur die Khaders vader gewoonlijk naar de groentemarkt rijdt, Mohammad Mustafa, als menselijk schild, door hem te dwingen geblinddoekt op de deur van het huis te kloppen en Khaders naam te roepen.
Een grote eenheid soldaten viel daarop het huis als schreeuwend binnen. Zij herkenden Khader en grepen met geweld vast in het zicht van zijn twee jonge dochters en met haar gezondheid kampende moeder. De soldaten deden hem een blinddoek om en bonden zijn handen op zijn rug met plastic boeien voordat ze hem het huis uitvoerden, naar een militaire jeep. Khader werd op zijn rug gegooid en de soldaten begonnen hem in zijn gezicht te slaan en tegen zijn benen te schoppen. Ze lieten hem op zijn rug liggen tot zij de nederzetting Mevo Dotan bereikten, en bleven hem de hele 10 minuten durende rit op zijn hoofd slaan. Toen ze de nederzetting bereikten werd hij met geweld uit de jeep geduwd. Door zijn blinddoek kon  Khader de muur voor hem niet zien, zodat hij er tegenaan liep, waarbij hij verwondingen aan zijn gezicht opliep. .

Na zijn arrestatie werd Khader verhoord, werd hem medische zorg en behandeling ontzegd, hoewel Israels gevangenisautoriteiten bekend zijn met zijn gezondheidssituatie, en onderworpen aan fysiek geweld en mishandeling. Zo werd hij aan een stoel gebonden en een houding die extreme rugpijn veroorzaakte, en zo hard aan zijn baard getrokken dat delen ervan werden uitgetrokken. Ook werden er in zijn bijzijn smerige opmerkingen over zijn familie gemaakt. Khader weigerde daarop nog iets tegen zijn  ondervragers te zeggen, ook weigerde hij alle voedsel. Hij werd daarop voor straf in een isoleercel opgesloten, mocht geen familie zien, en werd middenin de nacht gewekt en naakt gevisiteerd. Khader heeft geweigerd zijn staking te beëindigen, als protest tegen de onwettigheid van zijn gevangenhouding en de mishandelingen waaraan hij is blootgesteld.
In solidariteit met Khader Adnans hongerstaking zijn er tenten in Gaza verrezen en vonden demonstraties plaats in Ramallah. Tien andere gevangenen in de Israelische gevangenis Ofer zijn ook in hongerstaking  gegaan: zes leden van de  Islamitische Jihad en vier leden van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Ook de vader van Khader is intussen een hongerstaking begonnen en vandaag, dinsdag 7 februari, boycotten Palestijnse advocaten de militaire rechtbanken uit protest tegen de behandeling van Khader Adnan en om te proberen de stilte te doorbreken die er internationaal over Khaders zaak heerste. Khader zelf verkeert intussen in een uiterst slechte conditie. Afgelopen woensdag verscheen hij tijdens de behandeling van een beroep dat hij - met behulp van vijf (!) advocaten tegen de order van administratieve detentie had ingesteld - in de rechtszaal in een rolstoel.  Khader is overgebracht naar een ziekenhuis, eerst naar een ziekenhuis in Bnei Barak, later naar de ziekenhuis  in Safed. (De order om Khader in detentie te houden werd overigens - zoals te verwachten was - vandaag in hoger beroep bevestigd).

In oktober vond een staking van honderden Palestijnse gevangenen plaats om een einde af te dwingen aan de praktijk van langdurige eenzame opsluiting en  het ontzeggen van familiebezoek van gevangenen zoals de leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, Ahmad Sa’adat. Israel deed toen beloften om een einde te maken aan de staking, maar heeft zich daar niet aan gehouden.

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...