zaterdag 18 februari 2012

Khader Adnan, dag 63!!

 Mars voor Khader Adnan in Gaza. (Ma'an).

 Ettelijke duizenden Palestijnen hebben vrijdag gedemonstreerd voor Khader Adnan, de Palestijnse hongerstaker die inmiddels aan de 63ste dag bezig is van zijn hongerstaking tegen het feit dat hem administratieve gevangenisstraf (hechtenis zonder vorm van proces  is opgelegd en dat hij bij zijn arrestatie is mishandeld. In Gaza-stad werd een mars gehouden waaraan zeker 500 mensen deelnamen. In Jenin op de Westoever was eveneens een grote demonstratie. Eerder werd bij de Ofer gevangenis gedemonstreerd.Volgens Palestijnse woordvoerder zijn ook veel Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen  uit sympathie een hongerstaking begonnen.
 Khader, 33, heeft intussen ruim 35 kilo lichaamsgewicht verloren, en is uitzonderlijk zwak, maar is door de Israeli's niettemin ''om veiligheidsredenen'' met een been en aan arm vastgeketend aan het bed in het Ziv-ziekenhuis in Safed waar hij intussen verblijft.
 De organisatie Artsen voor de Mensenrechten die hem gezien heeft, zegt dat hij in acuut levensgevaar verkeert. Doordat zijn spieren tekenen van atrofie vertonen kan zijn hart het elk moment begeven. Amnesty International en Human Rights Watch hebben beide al ruim een week geleden erop gewezen dat administratieve detentie een onwettige maatregel en en een beroep op Israel gedaan Adnan onmiddellijk in staat van beschuldiging te stellen of hem vrij te laten. Amnesty herhaalde die oproep vrijdag nog een keer en deed een beroep op Israel onmiddellijk een einde te maken aan het gebruik van administratieve detentie. De Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem constateerde begin februari dat er een aanmerkelijke toename is van het gebruik van de administratieve detentiemaatregel. Verder was er een labbekakkige verklaring van Catherine Ashton, de 'minister van buitenlandse zaken' van de EU, waarin zij 'een beroep deed op Israel om Khaders gezondheid niet in de waagschaal te stellen en zich aan de internationale wetgeving te houden'. 
Los van deze reacties blijft het angstig stil. De hongerstakers van het Noordierse Irish Republican Army kregen veel publiciteit, Khader Adnan die met heroïsche vasthoudendheid dicht aanzit tegen de 66 dagen waarna de legendarische Bobby Sands overleed, wordt nagenoeg stilgezwegen in de officiële pers.
Wat is het verschil? Hij is een Palestijn. Daar is blijkbaar alles mee gezegd.

2 opmerkingen:

Elisabeth zei

Ik denk dat het feit dat hij lid is van Islamic Jihad (geen erg fijne organisatie) een grote rol speelt bij de lauwe reacties in de wereld. Het onrechtvaardige van het systeem van administratieve detentie zou veel meer aandacht krijgen bij een lid van Fatah of Hamas, of bij een van de vele andere Palestijnen die om onduidelijke redenen en zonder aanklacht worden vastgehouden.

Abu Pessoptimist zei

Kan zijn, Elisabeth. Maar hij is voor zover na is te gaan, brandschoon. En ik denk dat het daar ook niet aan ligt. Het Westen is gewoon niet bereid Israel ergens voor aan de schandpaal te nagelen, dus ook niet voor het gebruik van administratieve detentie. En Palestijnen van welke denominatie dan ook, worden door de publieke opinie - in tegenstelling tot het gangbare principe - schuldig geacht tot het tegendeel is bewezen.

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...