zondag 12 februari 2012

Alweer een ongestrafte oproep tot het vernielen van de moskeeën op de Haram al-Sharif

De politie van Jeruzalem heeft zondag tijdelijk de Haram al-Sharif/Tempelberg afgesloten voor (Joodse) bezoekers na het opduiken van het volgende pamflet dat de naam droeg van het ultra-nationalistische Likudlid Moshe Feiglin. In het pamflet werd opgeroepen tot het vernielen van de moskeeën op de Haram en het bouwen van de tempel op hun puinhopen.

(Vertaling: 
 Leden van de Likud Centrale Raad, worden hierbij uitgenodigd, tezamen met duizenden leden onder leiding van Moshe Feiglin naar de Tempelberg te komen en God te prijzen, en te verklaren dat een gezond leiderschap begint met de totale controle over de Tempelberg.

Reinig de plaats van de vijanden van Israel die land stelen en bouw de tempel op de ruïnes van de moskeeën. We hoeven niet bang te zijn!)

Feiglin heeft ontkend dat het pamflet van hem afkomstig was. Niettemin was hij een van degenen die met een groep volgelingen bij de Tempelberg door de politie werd tegengehouden en teruggestuurd.
Het nieuws van de actie van Feiglin veroorzaakte in brede kring opwinding onder Palestijnen, die zich nog goed herinneren dat ten tijde van het laatste Chanukka-feest in december, een plaatje opdook van de Haram zonder de Omar-moskee, dat de Israelische legerrabbijn had rondgestuurd om zijn beste wensen voor het feest over te brengen (zie ook gefotoshopte foto onder). 
De Jeruzalemse politie gebruikte de opwinding van de Palestijnen als rechtvaardiging voor haar optreden. Zij gaf een verklaring uit dat ´´elementen van Hamas (!!) en anderen in Oost-Jeruzalem´´ dreigden het nieuws te misbruiken om rellen te veroorzaken. Weliswaar kondigde zij ook nog een onderzoek aan naar wie de echte auteur van het pamflet was, omdat ´´het ontoelaatbaar is dat de Tempelberg en Westelijke Muur gebruikt worden als een platform om politieke winst te behalen´´.  Maar blijkbaar is niet degene die oproept tot het vernielen van de eeuwenoude moskeeën de hoofdschuldige, maar degenen die de bedreigingen serieus nemen. Als het zo doorgaat is het kwestie van tijd voordat de moskeeën echt in puinhopen veranderen.    

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...