vrijdag 10 februari 2012

Khader Adnan, dag 57!

Update zaterdag: Na Amnesty International heeft nu ook Human Rights Watch (HRW) Israel opgeroepen om Khader Adnan ofwel in staat van beschuldiging te stellen, ofwel onmiddellijk in vrijheid te stellen. HRW stelde dat failieleden, artsen en de mensenrechtengroep Addameer hebben gexegd dat Adnans leven in gevaar is door de duur van zijn hongerstaking. “Israel moet onmiddellijk een einde maken aan de onwettige administratieve detentie van Adnan en hem in staat van beschuldiging stellen of  vrijlaten,” zei Sarah Leah Whitson, de directeur voor het  Midden-Oosten van Human Rights Watch. “Hij is dichtbij het punt dat hij gaat overlijden door zijn hongerstaking en toch ketent Israel hem aan zijn ziekenhuisbed zonder zelfs maar de moeite te nemen hem waar dan ook voor in staat van beschuldiging te stellen,” zei ze in een verklaring.
Ma´an News meldt verder dat Egypte probeert druk op Israel uit te oefenen om Adnan vrij te laten. De Palestijnse Autoriteit had daarom gevraagd. De PA deed ook oproepen aan andere landen om tussenbeide te komen.
Palestijnse gevangenen zullen vanaf zondag eveneens een hongerstaking gaan houden, zo lieten zij weten in een brief aan de directeur-generaal van het gevangeniswezen. Zij eisten de vrijlating van Adnan en dreigden met escalatie als het slecht met hem zou aflopen.  
  ----------------

Op verschillende plaatsen werden donderdag solidariteitsdemonstraties gehouden voor de leider van de Islamitische Jihad op de Westoever, Khader Adnan. De foto's zijn van het persbureau Ma'an en werden genomen bij de Geboortekerk in Bethlehem.
Adnan werd op 17 december gearresteerd. Hij werd mishandeld en wordt in administratieve hechtenis gehouden, dat wat wil zonder dat hij nergens voor is aangeklaagd. Hij is sinds zijn arrestatie in hongerstaking onder het motto:  'Mijn waardigheid is  me meer waard dan voedsel'. Hij ligt intussen in een ziekenhuis in Safed, waar hij aan zijn bed is geketend. Hij drinkt water en neemt vitamine- en andere pillen, maar zijn leven is ernstig in gevaar. 
Donderdag hield een Israelische militaire rechter een hearing aan zijn bed over het beroep dat hij tegen de administratieve detentie heeft aangetekend. De mensenrechtengroep Addameer heeft geprotesteerd tegen het feit dat een uitspraak pas volgend week is te verwachten. De kans is groot dat Adnan dat niet meer meemaakt.  

Opmerkelijk is trouwens dat ik in geen enkele Nederlandse krant een letter over de hongerstaking van Khader Adnan heb kunnen vinden. Of heb ik iets over het hoofd gezien? 

3 opmerkingen:

Trees zei

http://signon.org/sign/khader-adnans-life-at-1.fb1?source=s.fb&r_by=524636

deze petitie is een oproep aan het internationale rode kruis om zch te buigen over de zaak van Khader Adnan. Ook zij hebben nog niets gedaan.

Anoniem zei

http://mondoweiss.net/2012/02/israeli-military-court-extends-administrative-detention-for-civil-rights-lawyer-dr-yousef-abdul-haq.html?utm_source=Mondoweiss+List&utm_campaign=e3e54c48fb-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email#comments
Ik heb deze man meerdere malen ontmoet, zo aardig en vriendelijk maar nu weer een verlening van zijn administratieve detentie. Walgelijk,
gr. jose

Abu Pessoptimist zei

José, er is sprake van een golf van mensen die op grond van administratieve hechtenis worden opgeborgen of wier detentie wordt verlengd. Jij verwijst naar de (mensenrechten)advocaat Youssef Abdul Haq, PNN meldt de detentie van de journalist Amin al-Warda http://english.pnn.ps/index.php/top-stories/812-international-solidarity-journalist-abu-warda-joins-administrative-prisoners-list
Ik meldde op dit blog al eerder de detentie van parlementsvoorzitter Aziz Dweik en andere parlementariërs en er zijn meer gevallen.
Het kan haast niet anders of de detenties hebben te maken met de verzoening tussen Hamas en Fatah.Ik kom er misschien nog op terug.

Israelische leger doet inval bij zeven mensenrechten- en civiele hulporganisaties

  Het Israelische leger heeft donderdagmorgen in alle vroegte in een verdere escalatie van het conflict met zeven Palestijnse mensenrechten-...