zondag 26 februari 2012

Hoe Arutz 7 optimaal gebruik maakt van een steen


 De leden van het Huis van Afgevaardigden Eliott Engel (l), Jerold Nadler (2e van links) met vice-president Malcolm Hoenlein van de 'Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations (rechts naast Nadler). En met de steen...

  'Leden van het Congres aangevallen op de Olijfberg', kopte  Arutz 7, de site van het gelijknamige tv-station van de kolonisten in Israel, zondag.
 Dat klinkt behoorlijk alarmerend. Maar was het dat ook? Het blijkt dat de Congresleden Eliot Engel en Jerold Nadler (beiden Democratische Afgevaardigden van de staat New York) bij een bezoek aan de begraafplaatsen op de Olijfberg onder vuur zijn genomen. Nou ja, iemand heeft een steen naar ze gegooid.  Het was wel een grote steen, maar hij was 30 meter van ze vandaan geland. Daarna hadden politiemensen die hen op hun tocht beveiligden, hem opgeraapt. En zie, dat werd een foto-opportunity

Engel zei later:  I don’t know if the rocks were thrown at us or at the police. All I know is that we heard a thud and later someone brought over the rock. We were told that the incidents happen like this all the time, but it is disconcerting to actually be a part of it.”  (Ik weet niet of de steen naar ons werd bgegooid of naar de politie. Ik weet alleen dat we een geluid hoorden en dat iemand ons de steen bracht.  Er werd ons verteld dat dit soort incidenten voortdurend plaatsvinden, maar het is onprettig om zelf een keer mee te maken).

Non news, natuurlijk. Maar waarom breng ik het toch? Ten eerste omdat Arutz 7 deze gebeurtenis die vrijdag al had plaatsgevonden alsnog op zondag brengt, verlucht met foto's en video's. Dat gebeurt niet zomaar. Daarmee dient deze ultra-rechtse site een doel. De congresleden is duidelijk geworden wat dat is, Palestijns terrorisme. Arutz 7 kan die steen mooi gebruiken om te laten zien hoe slecht Palestijnen zijn. Er wordt munt uit geslagen, zogezegd
Hoenlein, Engel en Nadler (vlnr) met een onbekende man (2e van links) bij de resten van grafstenen.
 
Maar er was nog een tweede reden waarom ik erover schrijf. De Congresleden en Hoenlein waren naar de Olijfberg gegaan om daar in ogenschouw te nemen dat Palestijnen er vandalisme bedrijven jegens Joodse graven. Er werd hun getoond hoe erg dat is. Die steen kwam als een soort extraatje, een onderstreping van waar het om ging. Letterlijk een klein geschenk  dat uit de hemel viel.
 Ik kan niet goed beoordelen hoe vaak dat voorkomt, vandalisme van Joodse graven, maar heb de indruk dat we er meer van hadden geoord als het vaak zou gebeuren. Arutz 7 meldt dat wat de Congresleden te zien kregen 14 graven betrof. En op hun site is bovendien een video gepost (naar gezegd wordt opgenomen door bewakingscamera's - zie hieronder) van een man die grafstenen vernielt. De video is van november. De man die erop te zien is, is intussen al veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf.   

Ik wil vooropstellen dat ik het vernielen van graven volstrekt afkeur. Maar de hele zaak roept wel erg veel vraagtekens op. Veertien graven? Sinds november? Door een man die op de video een uiterst sullige indruk maakt? En dat moeten Congresleden dan gaan zien om de boodschap mee naar huis te nemen dat dit om politiek gemotiveerde daden van vandalisme gaat? Om mensen die de Israelische geschiedenis willen uitwisen, of zoiets? (zie de site van Arutz 7 met een video waarop de twee Congresleden dat allebei vanuit hun zionistische levensovertuiging toelichten). 
Ik vrees - ik weet wel bijna zeker - dat er een luchtje aan zit. Dat het hier gaat om hasbara-actie. Want zou het misschien kunnen dat het de bedoeling is in het Amerikaanse Congres de mening post te doen vatten dat het Palestijnen zijn die Joodse graven schenden? Als het ware om het feit uit te wissen dat het omgekeerde, Joden die Palestijnse graven niet alleen schenden maar zelfs doen verdwijnen,  op een veel grotere schaal - en door de staat gesteund - plaatsvindt? Zouden de heren Engel en Nadler überhaupt wel weten van het bestaan van de eeuwenoude islamitische Mamilla begraafplaats in Jeruzalem? in ieder geval lijkt het me vriwjel zeker dat ze daar niet zijn rondgeleid om te zien dat Israel er in 1968  deels een park overheen heeft aangelegd en een hotel overheen heeft gebouwd, en nu bezig is op weer een ander gedeelte van de begraafplaats een, je zou het haast niet geloven maar het is echt waar,  'Museum van de Tolerantie' aan te leggen? Allemaal Acties waarbij letterlijk tienduizenden graven zijn geschonden en nog steeds worden geschonden? Ik durf de weddenschap wel aan dat niemand van de gastheren van Engel en Nadler daar ook aar een woord over heeft gezegd. 

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...