dinsdag 21 februari 2012

Omar Barghout in De Balie: BDS is in opmars

Omar Barghouti in De Balie, geflankeerd door Mirjam van Reisen (m)  en Inna Michaeli. (Foto Brechtje van Bergen).

BDS rukt op. Omar Barghouti, één van de oprichters van de inmiddels wereldwijd verspreide BDS campagne, was maandagavond te gast in De Balie, ingeleid door Mirjam van Reisen, hoogleraar Maatschappelijk  verantwoord handelen aan de universiteit van Tilburg. BDS, een afkorting van Boycot, Divestment and Sanctions, is intussen een wereldwijde beweging, die onder meer de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika  als een van haar voorbeelden heeft. Doel van BDS: een einde aan de apartheid die Israel in stand houdt in Israel/Palestina, gelijke rechten voor alle inwoners en recht doen aan de Palestijnse vluchtelingen. Inna Michaeli, die sprak als voorzitster van de Israelische Coalitie van Vrouwen voor de Vrede, noemde het 'ironisch dat ik hier sta als joodse inwoner van Israel terwijl het over een boycot gaat'. Maar 'wij hebben vaak proberen duidelijk te maken dat ook wij slachtoffer zijn van de bezetting en die boodschap kwam niet over'. Michaeli verwees naar de Website 'Who profits' waarop de Coalitie van Vrouwen voor de Vrede bijhoudt  welke ondernemingen profiteren van de bezetting  en hun geld verdienen met activiteiten in de nederzettingen. Daaronder zijn ook grote Europese ondernemingen. Barghouti hield een verhaal over de wortels van het geweldloze Palestijnse verzet, dat veel ouder is dan de meeste mensen denken en al teruggaat tot de periode van het Britse Mandaat. Hij vertelde dat BDS met name in opmars is sinds het drama van de Gaza Freedom Flotilla in mei 2010. Op veel plaatsen in de wereld zijn schepen geboycot. Een toenemend aantal artiesten weigert op te treden in Israel, onder hen beroemdheden als Carlos Santana en Elvis Costello. Mensen als Alice Walker en Angela Davis, die zich inzetten voor de boycot, krijgen steeds meer gehoor. Om een paar voorbeelden te noemen: pensioenfondsen in Scandinavische landen hebben hun investeringen in Israelische bedrijven teruggetrokken en bedrijven als Veolia en Alstrom, beide Franse ondernemingen die deelnamen aan de ontwikkeling van de sneltram in Jeruzalem, zijn teruggefloten. Veolia leed een verlies van 12 miljard dollar, Alstom verloor 9.4 miljard. Het Israelisch landbouwexportbedrijf Agrexco dat geen onderscheid maakte tussen producten uit de nederzettingen of uit Israel zelf, ging zelfs failliet. (h/t Lonneke Lemaire).

PS. Jazz zangeres Cassandra Wilson heeft een concert dat zij woensdagavond zou geven in Holon, op het laatste moment afgezegd, meldt Haaretz. Ook zij heeft zich aangesloten bij de boycot. 
 

1 opmerking:

José M zei

De Amsterdamse metro gaat met Allstom-wagons rijden stond vorig jaar in het Stadsblad. Hopelijk worden de volgende wagons van een bedrijf betrokken dat zich niet aan de bezetting schuldig maakt.

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...