zondag 13 oktober 2013

Israel vindt tunnel van Gaza naar Israelische kibbutz

IDF soldier peers into the tunnelUpdated: Het Israelische leger heeft de afgelopen week een tunnel ontdekt die van Gaza naar Israel loopt, zo meldde de Israelische pers zondag, nadat de censuur berichten hierover had vrijgegeven. De ontdekking ervan zou gegaan zijn via '' een lek'', waarmee het leger vermoedelijk bedoelt dat  het om inlichtingenwerk ging. Volgens de Israelische kranten  is de tunnel 1,8 kilometer lang en loopt hij van een dorpje bij Khan Younis in het midden van de Gaza-strook tot aan kibbutz Hashlosha aan de Isaelische kant van de grens. Er zouden meerdere uitgangen zijn en er zouden explosieven in zijn aangetroffen.
De krant Haaretz meldt dat - zoals ook op de foto te zien is - de tunnel met betonslabben en cement is versterkt.Volgens de site Ynet was de tunnel waarschijnlijk bedoeld om een Israelische militair te ontvoeren zoals in het geval Gilad Shalit, of om een ''terreur-aanval'' te plegen. Ynet veronderstelt daarbij dat de Palestijnen mogelijk ook van plan zijn geweest een overval te plegen op een Israelische crèche. (Ik weet niet uit welk brein deze gedachte is ontsproten (iemand van het leger of iemand van de krant), maar in ieder geval vertelt dat mijns inziens meer over de manier waarop Israeli's over Palestijnen denken, dan over de Palestijnen zelf).

Haaaretz meldt dat er meerdere uitgangen waren in Israel, maar dat die nog onder de oppervlakrte waren gehouden. Kennelijk was de bedoeling die uitgangen pas op het laatste moment open te maken en de tunnel achter de hand te houden voor als er een noodzaak was, bijvoorbeeld voor een uitval achter de Israelische linies of voor het kidnappen van militairen. De tunnel xzou makkelijk een bataljon kun en bevatten, aldus de rkant. Haaretz  meldt ook meldt dat in januari een soortgelijke tunnel werd gevonden bij kibbutz Nir Oz. Verleden jaar werd bovendien, net voor Israel de 'Operatie Pillar of Defense' begon, een vier meter diepe tunnel met explosieven gevonden bij Kibbutz Nirim, aldus de krant. Alle drie de tunnels begonnen in de buurt van Khan Younis. Volgens een Israelische militaire expert is het mogelijk dat er nog veel meer van dergelijke tunnels zijn.
Na de ontdekking van de tunnel heeft Israel de invoer van bouwmaterialen in Gaza voorlopig stil gelegd, meldt Ynet.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Is het niet vreemd dat dit mogelijk is, hoe werkt de inlichtingendienst dan en alle satellieten die in de gaten houden wat er gaande is in Gaza?
Jose

Anoniem zei

Beton gebruik in tunnels?

Meestal zijn die tunnels in Gaza toch gewoon ruwweg door het zand / vuil gestampt ?

Zou het misschien ook kunnen dat deze fraaie tunnel - want dat is het toch wel als ik de foto's goed bekijk - door israel gegraven is om ongezien in Gaza te kunnen komen?

Aan de kant van israel was de uitgang niet eens gecamoufleerd. Vreemd.

Nu deze tunnel wellicht niet meer nodig is zou deze misschien aanleiding kunnen geven om de gevangenis - die Gaza is- weer eens wat beter af te kunnen sluiten? Geen cement meer toe te laten?

Herman

Abu Pessoptimist zei

Inderdaad, Herman, Israel heeft de levering van bouwmaterialen (cement en ijzer) weer stopgezet. Die levering was twee manden geleden eindelijk begonnen, en de tunnel was al twee jaar oud, maar is dus kennelijk gemaakt met cement dat door de tunnels naar Egypte is gekomen.
Ik denk niet dat Israel deze tunnel heeft gegraven. Israel heeft echt geen tunnels nodig om Gaza binnen te komen. En de uitgangen in Israel waren wel gecamoufleerd, de tunnel was tot vlak aan de oppervlakte gegraven (misschien heb ik dat niet helemaal duidelijk gemaakt in mijn stukje?). hij zou ook nooit zijn ontdekt al;s er niet ''een lek'' was geweest, zoals Haaretz schreef. Een lek van een Palestijnse mol als je het mij vraagt.

Soukaina zei

Het is frappant om te zien dat ze in één oogopslag 'weten' wat de functie van de tunnel zou zijn geweest. Je moet wel achterlijk zijn om zoiets, wat op niet gegronde argumenten is gebaseerd, aan te nemen.
Helaas lijkt 90% van de mensheid achterlijk te zijn en wordt het zonder pardon voor waarheid aangenomen.

Ik kan me er zo kwaad over maken als ik zelf wil, maar dat zal helaas niets veranderen aan de ignorantie van deze mensen.

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...