vrijdag 11 oktober 2013

Israeli in nederzetting gedood

Landschap bij het 'vakantiedorp' Brosh haBika'. De nederzetting verhuurt vakantiewoningen, men kan er paardrijden en vissen en wandeltochten maken in een prachtige omgeving.

Updated, zie onderaan. Een Israelische reservekolonel die woonde in een nederzetting in de Jordaanvallei is donderdagavond vermoord, vermoedelijk door Palestijnen. De man, Seraya Ofer, een vijftiger was een inwoner van de outpost Brosh haBika, een 'vakantiedorp' temidden van Palestijnse dorpen ten noorden van Nablus en dichtbij de grens met Jordanië. Volgens de Israelische pers hoorden hij en zijn vrouw geluid in de tuin van hun huis en werden zij, toen zij gingen kijken, aangevallen. De vrouw vluchtte en belde later een kennis om hulp. Toen de hulpdiensten arriveerden, bleek de man te zijn overleden.
De moord zal wel gevolgen krijgen. Israel reageert altijd zeer heftig in dit soort gevallen, en Ofer is de derde Israeli die in korte tijd door Palestijns toedoen op de Westoever het leven heeft gelaten. Eind september werd een Israeli vermoord bij Qalqilya na door een collega mee te zijn genomen naar diens huis. Twee dagen later werd een sergeant doodgeschoten bij een checkpoint in de bezette stad Hebron. Ook werd enkele dagen geleden een meisje van negen in de nederzetting Psagot beschoten. Zij is inmiddels weer terug uit het ziekenhuis. Twee Palestijnse broers zijn in verband met deze zaak gearresteerd.

Update:  Het incident blijkt een mislukte overval te zijn geweest en geen politieke achtergrond te hebben.  Israel heft twee Palestijnen aangehouden in verband met de moord. Het zijn Odeh Farid Harub, 18, en Bashir Ahmed Harub, 21. Volgens de Shin Bet hebben ze bekend. Er zou ook een derde verdachte zijn aangehouden, maar over hem is niets meegedeeld. De verdachten zouden de plek twee weken eerder ook bezocht hebben. De vrouw van de gedode kolonel had in haar getuigenis ook gemeld dat de plaats twee weken eerder bezoek had gehad van 'Arabieren'. 

3 opmerkingen:

Trees zei

Ik las dit artikel vanochtend in Ynet en ik kreeg hier een vervelend gevoel bij. De vrouw van de gedode man is de enige die getuigt dat " she heard people speaking Arabic) Ze zegt dat ze iemand heeft gebeld, de dochter verklaart dat moeder 2 uur lang zonder cell phone door de bosjes heeft gekropen. Kortom, ik vind het een raar verhaal. Uiteraard had deze man niet gedood mogen worden, maar as usual ben ik zeer wantrouwend over de ware toedracht. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4439342,00.html

Abu Pessoptimist zei

Ik heb voorlopig niet echt een mening over deze zaak, Trees, Ik heb het stukje over deze gebeurtenis heel kort gehouden en dat was niet voor niets. Maar ik zal bekennen dat ik weinig meegevoel kan opbrengen voor mensen die - zoals ik ook op Ynet lees - uit zionistische overtuiging een vakantiedorp beginnen in de Jordaanvallei. In gebied dus dat toebehoort aan anderen.

Anoniem zei

Teletekst meldt dat de aanvallers bewapend waren met ijzeren staven en bijlen. Als er een Israëliër gedood wordt is dat nieuws, maar als er een Palestijn gedood wordt hoor of lees je daar niks van .
Corrie

De 31ste Palestijn overlijdt, politie pakt 42 mensen op als reactie op aanslag

Wadee Abu Rumouz Een Palestijn van 16 jaar die woensdag gewond was geraakt bij onlusten in de wijk Silwan van bezet Oost-Jeruzalem is zaterd...