vrijdag 18 oktober 2013

Kolonisten beschadigen 20 auto's


(Ma'an, archieffoto)  

Kolonisten hebben woensdag een tijdje lang auto's met stenen  bekogeld ten zuiden van Nablus op de Westoever. Tenminste 20 auto's van Palestijnen raakten beschadigd. Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de activiteiten van de kolonisten in het noorden van de Westoever bijhoudt, zei dat de kolonisten inwoners waren van nederzetting Yitzhar, een nederzetting die bekend staat als een plek waar kolonisten wonen die Palestijnen het leven zo zuur mogelijk maken. Een dag later, zo rapporteerde Daghlas, viel een honderdtal kolonisten uit dezelfde nederzetting Palestijnen aan die olijven aan het oogsten waren. Er vielen geen gewonden.
De omgeving van Nablus is trouwens hoe dan ook, door een grote dichtheid van activistische nederzettingen, een plek waar veel kolonistengeweld voorkomt. Het bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Activiteiten van de Verenigde Naties (OCHA) rapporteerde over 2012 dat er 268 gevallen van geweld tegen Palestijnse eigendommen gepleegd door kolonisten voorkwamen. Dat was een kleine daling ten opzichte van 2011 (290 gevallen) maar nog steeds een vier- of vijfvoud van het aantal van 2006 (60 gevallen).

 Ook het aantal gevallen waarbij Palestijnen gewond raakten in botsingen met kolonisten daalde iets, van 121 gevallen in 2011 met 183 gewonden naar 98 gevallen met 150 gewonden in 2012. Daarenboven raakten 68 Palestijnen gewond in 2012 doordat het leger in ruzies tussen kolonisten en Palestijnen tussenbeide kwam. Nog eens ruim 1000 Palestijnen raakten gewond bij demonstraties tegen de nederzettingen en ''de Muur'' in plaatsen als Nabi Saleh,. Kafr Qaddum en Bil'in.  

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit vindt trees waarschijnlijk iets om je niet druk over te maken.
Corrie.

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...