zondag 19 september 2010

Nederland weigert Israelische delegatie wegens deelname burgemeesters nederzettingen



De nederzetting Kiryat Arba

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft teleurgesteld gereageerd op het feit dat Nederland een bezoek van een delegatie van hoofden van gemeentebesturen heeft afgezegd, omdat de burgemeesters van diverse nederzettingen op de Westoever er deel van uitmaakten. Het bezoek zou volgende maand hebben plaatsgevonden, maar werd afgezegd toen in Nederland bleek dat zich onder de vertegenwoordigers van gemeenten met minder dan 20.000 inwoners ook leiders van de nederzettingen Kfar Shmaryahu, Savyon, Kfar Vradim, Beit Aryeh, Har Adar, Kiryat Arba, Oranit, Beit El, Elkana, en Efrat bevonden.
Dat meldt Ynet vandaag. De krant haalt een woordvoerder aan van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken, Yossi Levy, die  zei dat 'iedereen die politieke overwegingen betrekt bij dit belangrijke en positieve initiatief, er irrelevante dingen bijhaalt' en het doel van het bezoek, 'een rechtstreekse dialoog tussen locale gemeenschappen over de kwaliteit van leven en het milieu, onmogelijk maakt'.  Volgens Levy is de visie van zijn ministerie dat bij het voeren van dialoog nooit boycots en afwijzingen'op hun plaats zijn. Maar, hij voegde geruststellend aan toe, Holland blijft wel een ware vriend van Israel.
Uit het verslag in Ynet blijkt dat het ging om een uitwisseling met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De VNG zou besloten hebben het bezoek uit te stellen, toen informatie boven water kwam die aanvankelijk niet was doorgegeven. Die informatie kwam pas aan het licht toen de Nederlandse ambassade in Israel van het Joint Distribution Committee, de organisator van de trip, een deelnemerslijst opvroeg. Van Nederlandse kant werd daarop gevraagd de reis uit te stellen. Maar de Israëlische ambassadeur in Nederland , Harry Kney Tal, liet aan het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat de delegatie niet zou worden gewijzigd en dat uitstel afstel zou betekenen. De reis werd daarop definitief afgezegd.
De burgemeester van de nederzetting Efrat, Oded Revivi, die een van de voorgenomen deelnemers was, gaf als commentaar dat Nederland probeert 'de grenzen van de staat Israel aan te geven'. Hij noemde dat 'ongepaste inmenging''.
De deelnemers aan de de reis hadden hun tickets al gekocht. De vorige voorgenomen reis van de leiders van de gemeenten ging ook al niet door. Toen zou de tocht naar Spanje zijn gegaan, maar dat werd afgezegd door de Israelische aanval op het Turkse schip Mavi Marmara en het tegenhouden van de Gaza Flotilla.

Update ; CIDI steunt blijkbaar nederzettingenpolitiek
Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) is ontstemd over het feit dat de reis niet doorgaat. CIDI-directeur Ronny Naftaniel twitterde zondagmiddag dat de afwijzing van de kolonisten-burgemeesters 'absurd' was, mede omdat minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zijn  Israelische collega Lieberman, die ook in een nederzetting woont, enige maanden geleden wél heeft ontvangen. Op een commentaar van mij dat de ontvangst van burgemeesters van nederzettingen erkenning van die nederzettingen zou inhouden (en Lieberman dus een ander geval was) ging Naftaniel niet in. Ook reageerde hij niet op mijn vraag of we nu  uit zijn reactie moeten concluderen dat het CIDI achter de nederzettingenpolitiek staat. Waarvan acte. Ik zou zeggen: het CIDI dat altijd zegt voor een twee-statenoplossing te zijn, steunt dus kennelijk ook de politiek die de grootste hinderpaal vormt op de weg naar verwezenlijking ervan.

11 opmerkingen:

Trees zei

Zullen er op die lijst ook burgemeesters van palestijns-arabische-Israelische(pffffffffff) gemeentes hebben gestaan. Daar ben ik erg benieuwd naar.

Abu Pessoptimist zei

Er zaten inderdaad ook Palestijnse burgemeesters bij.Trees. Maar ik weet niet welke, ik heb de totale lijst niet gezien.

Anoniem zei

Joel Voordewind vind het zeer ernstig en gaat kamervragen stellen.
Jose

Keesjemaduraatje zei

ik vraag me echt af wat de toegevoegde waarde voor Nederland bij dit soort bezoeken is. Gaan onze burgemeesters straks ook plezierreisjes naar Spanje maken om eens te kijken hoe ze het daar doen?

Anoniem zei

Kfar Shmaryahu, Savyon en Kfar Vradim zijn absoluut geen settlememts. De eerste 2 liggen dichtbij Tel Aviv, de laatste in het noorden van Israel. Allen kilometers van de Westbank!

Een erg slordige en hinderlijke fout!

Bart

Daphne zei

Abu, wat zou de minister van Buitenlandse Zaken kunnen doen aan een beslissing van de Vereniging Nederlandse Gemeenten? Dat is een autonoom opererende organisatie. De enige die er mogelijkerwijs iets over te zeggen zou kunnen hebben, zou de minister van Binnenlandse Zaken zijn, aangezien de lagere overheden onder Biza vallen. Verhagen zal ongetwijfeld iets piepen, maar dat heeft slechts symbolische betekenis.
Bovendien kan men de afzonderlijke gemeenten echt niet dwingen een delegatie te ontvangen die men niet wíl ontvangen.

Inderdaad, het meest interessante hieraan is de houding van het Cidi, dat nu definitief de nederzettingenpolitiek heeft omarmd.

Abu Pessoptimist zei

Beste Bart, mijn aardrijkskundige kennis van plaatsen in Israel is inderdaad niet geweldig, maar dit heb ik echt zonder nadenken overgeschreven (letterlijk: copy and paste) van Ynet.Zo zie je dat je zelfs dat soort details dient te controleren. Ik zal proberen er lering uit te trekken.

Abu Pessoptimist zei

Daphne, dit was wat gisteren gemeld werd. Toen was nog niet erg duidelijk of de Nederlandse ambassade in Israel, c.q. de Israelische en Nederlandse ministeries een rol hadden gespeld en zo ja welke. Intussen lijkt duidelijk dat het vooral een beslissing was van de VNG. Maar zo'n bericht om die reden dan weer helemaal herschrijven is ook weer zowat.
Je slotopmerking onderschrijf ik natuurlijk. Naftaniel houdt wel vol dat hij tegen de nederzettingenpolitiek is, maar dat is hypocriete apekool. Wat hij zegt is niet van belang, het gaat om wat hij doet en dat is een lans breken voor het legitimeren van de nederzettingen.

Sonja zei

Abu: de Nederlandse ambassade in Ramat Gan heeft de VNG op de hoogte gesteld van de komst van de zogenoemde 'burgemeesters' van nederzettingen )noemde de lijst "pikant"). Toen heeft de VNG de delegatie afgeblazen.

In een reactie bij de Volkskrant meen ik las ik dat dezelfde delegatie eerst naar Spanje wilde komen, maar daar had Spanje geen zin in (was vlak na Free Gaza hulpkonvooi). Ik kan dit niet verifiëren, misschien jij wel?

Sonja zei

O ja, het snoepreisje wordt georganiseerd door een joods-Amerikaanse NGO, dus niet eens door of vanuit Israël. Deze NGO verleent hulp overal ter wereld- maar alleen aan joden.

Abu Pessoptimist zei

Sonja, beide details staan in mijn eerste stukje, dat overigens was gebaseerd op een verslag van Ynet. Inderdaad werd de VNG door de Nederlandse ambassade op de hoogte gesteld. De VNG stelde toen uitstel voor om te kijken of de deelnemerslijst kon worden gewijzigd, maar dat wees de Israelische kant af (volgens Ynet en ook mijn stukje zat daar de Israelische ambassadeur in Den Haag tussen, maar dat klopte wellicht niet). Dat was einde verhaal.
En ja, een eerdere reis van het gezelschap zou inderdaad als bestemming Spanje hebben gehad, maar ook dat ging niet door wegens de aanval op de Gaza Flotilla.

Het-staakt-het-vuren hout voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...