vrijdag 17 september 2010

Israel vermoordt leider van Hamas op Westoever
De dode Iyad As'ad Shelbaya wordt omhelsd door een familielid. (Foto Ma'an)Het Israëlische leger heeft vrijdag de 38-jarige Iyad As'ad Shelbaya, een  leider van Hamas, in zijn huis in Tulkarem op de Westoever vermoord. Familieleden vertelden dat het leger eerst Shelbaya's broer Mohammed had ontvoerd en had gedwongen hen het huis in een vluchtelingenkamp bij Tulkarem te tonen. Vervolgens kwamen de militairen om 2.30 uur 's nachts met meerdere voertuigen en bliezen ze de deur op, aldus de familieleden. Shelbaya's broer vertelde dat Shelbaya vanuit de slaapkamer drie keer ''Wie is daar?' riep. Onmiddellijk daarna werden schoten gehoord. Shelbaya werd gedood door schoten in de nek en de borst, zo bevestigden bronnen in het Thabit Thabit ziekenhuis in Tulkarem. Familieleden zeiden dat er een grote plas bloed in zijn slaapkamer werd aangetroffen.
Het Israelische leger gaf een andere lezing. Een woordvoerder zei dat de verdachte tijdens een arrestatie in Nur Shams (het kamp) begon te rennen en niet reageerde op bevelen om te stoppen. 'De soldaten voelden zich bedreigd door het gedrag van de man en vuurden toen op hem,' aldus de woordvoerder.

13 opmerkingen:

Unknown zei

Hm... die Palestijnen willen ook echt geen vrede he?

Keesjemaduraatje zei

de Hamas leider werd verdacht van betrokkenheid bij de moord op vier Israëlis een maand geleden.

Abu Pessoptimist zei

Zo, is dat zo? Dan heb jij een wereldprimeur, Keesje, want ik heb dat nergens anders gelezen of gehoord. Maar het verandert natuurlijk de zaak. Verdachten van moord mag je doodschieten, dat snapt een kind. Rechters en dat soort gedoe zijn in zo'n geval overbodig. Althans in Israel. En in zo'n geval mogen Israelische soldaten ook best opereren in 'Sector A', waarin Tulkarem ligt en waar - in ieder geval op papier - de Palestijnse Autoriteit de baas is.

Anoniem zei

Walgelijk,deze man heeft geen rechtszaak gehad en zich nooit kunnen verantwoorden voor zijn daden. Dit is geen rechtsstaat.
Stel je voor dat de Palestijnen nu Avigor Lieberman neer schieten omdat hij een bepaalde politieke richting voorstaat,wat dan?
Men had toch al een vergeldingsactie verricht in Gaza of heb ik het mis?
Gewoon lekker schieten om een ieder waarvan jij denkt dat hij schuldig is.
Bah
Als hamas op de West Bank had geregeerd dan was er niet zoveel land ingepikt en was er veel meer verzet tegen da apartheid.
Op het journaal zei men dat Hamas zich tegen de vredesonderhandelingen hadden gekeerd,geef ze ongelijk want het is een farce
jose.

Anoniem zei

Sorry hoor, maar ik kan de woorden "het uitverkoren volk" niet meer horen of zien.
De eerste zondag van oktober is de dag van Kerk en Israel. Mij dan niet gezien in de kerk.

Corrie

Sander zei

Het ging om een commandant van de Izz-e-din al-Qassam, Very Bad People.

Abu Pessoptimist zei

'Very Bad people'? Dus in zo'n geval is het recht niet van toepassing, Sander? Het is te hopen voor je dat niemand jou ooit als net zo very bad zal bestempelen.

Jan Verheul zei

Livia Rokach (over Moshe Sharett) : "Israel's Sacred Terrorism" is available here:
http://www.chss.montclair.edu/english/furr/essays/rokach.html

Abu Pessoptimist zei

Dank, Peter. Het is goed op dit soort bronnen te wijzen. Het is verbazend om te lezen hoe, waar het conflict maar voortduurt, sommige historische factoren als het ware een soort constante factor blijken te zijn. Ik was Sharetts dagboeken al half en half vergeten.

Keesjemaduraatje zei

de terroristen , lid van Izz-e-din al-Qassam, waar Iyad As'ad Shelbaya commandant van is, die vier Israelis op de Westeijke Jordaanoever hebben gedood, waren van plan de slachtoffers te onthoofden in een poging de vredesgesprekken te stoppen.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3957083,00.html

Het is informatie die je in ieder geval even moet vermelden, zodat jouw Nederlandse kameraden, die nu al weer moord en brand schreeuwen, weten dat het niet om een schooljongen gaat die wordt neergeschoten, maar het gaat om een commandant van een terroristische eenheid.

Abu Pessoptimist zei

Keesje, ik begrijp dat je mij beschuldigt van het selectief publiceren van nieuws, op een manier die mijn 'kameraden' en mijzelf goed uitkomt?
Laat me dan het volgende zeggen:
1) Ik probeer datgene wat ik meld fair te melden. Ook meld ik niet alleen dingen die gunstig zijn voor Palestijnen en ongunstig voor Israeli's. Maar het is natuurlijk wel een slectie, ik kan niet alles melden.
2) Ik vind het ontroerend zoals je - in dit geval - een onverwoestbaar geloof hecht aan Al Ahram, een notoir onbetrouwbare krant (en ik weet waarover ik praat), en spreekbuis van het Mubarak-regime dat net als Israel zo zijn eigen redenen heeft om Hamas zwart te maken.
2)Ik heb het door jou genoemde nieuws niet gepubliceerd omdat ik de regel hanteer dat dit soort nieuws, zeker als het uit zo'n indirecte en verdachte bron komt,door meer informatie (of bronnen) moet worden gestaafd alvorens het geloofwaardig is.
4) Over onthoofding ben ik nergens iets tegengekomen, zelfs niet in Al Ahram/Ynet.
5) Ik denk dat het doden van Shelbaya inderdaad een vergelding was voor de aanslag op de kolonisten, zelfs al is nergens duidelijk of, en zo ja wat, hij te maken had met de aanslag. Het was dus een buitengerechtelijke moord. Jij schijnt dat OK te vinden, ik vind dat een vorm van terrorisme. Ik vind dat een staat die dat soort dingen doet - en dat bij herhaling - niet kan pretenderen een rechtsstaat te zijn.

Keesjemaduraatje zei

@Abu: Ik heb geen oordeel uitgesproken over de actie waarbij Shelbaya is omgekomen. Het is niet terecht dat je schrijft dat ik dat wel ok vind.
Ik heb er alleen bezwaar tegen alsje doet alsof er een onschuldig iemand is omgekomen.Het gaat om de commandant van een terroristische organistie

Abu Pessoptimist zei

Mijn excuses, Keesje, ik had dat verkeerd begrepen. Dat is genoteerd, ook jij vond deze actie dus niet in orde.
Wel verschillen we nog steeds van mening over Shelbaya's lidmaatschap van de Kataeb Ezzedin al-Qassem. Zolang die organisatie zich onthoudt van aanvallen op burgers binnen Israels groene lijn (en dat is nu al geruime tijd het geval)zie ik die brigades - en Hamas zelf - als rechtmatige verzetsorganisaties, die niet zonder meer het etiket 'terroristisch' verdienen. Heette de PLO niet ook altijd 'terroristisch'? Tot Israel er in 1993 ineens een akkoord mee sloot?

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...