donderdag 2 september 2010

Libanon wil hulp Interpol bij opsporen Israelische spion die mogelijk hand had in moord op Hariri

De chaos in Beiroet na de aanslag op Rafiq Hariri, op 14 februari 2005, waarbij 24 mensen inclusief Hariri zelf, werden gedood.

De Libanese autoriteiten hebben Interpol woensdag gevraagd een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen brigade generaal b.d. Ghassan al-Jidd, die ervan wordt verdacht een spion van Israel te zijn geweest. Al-Jidd is gevlucht uit Libanon. Al-Jidd zou mogelijk in Frankrijk zijn.
De met Israel collaborerende ex-generaal werd vorige maand door de leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, op een persconferentie in verband gebracht met de moord in 2005 op de Libanese ex-premier Rafiq Hariri. Nasrallah vertelde op deze persconferentie dat Hezbollah erin was geslaagd de code te breken waarrmee Israelische onbemande vliegtuigjes hun informatie doorseinden. De beweging was zo te weten gekomen dat de Israeli's voorafgaande aan de moord op Hariri op alle mogelijke manieren zijn dagelijkse routes hadden gefilmd  Al-Jidd was volgens Nasrallah een dag voor moord gesignaleerd in een in een club aan zee in Beiroet, vlakbij de plaats waar de bom afging. Overigens beschuldigde Nasrallah Al-Jidd ook van een moord op een militaire leider van Hezbollah, Ghalib Awali.

Geen opmerkingen: