dinsdag 21 september 2010

Israelische regering reserveert $ 2,4 voor toerisme in bezet gebied

Het graf van Baruch Goldstein in het Meir Kahana Tourist Park in de nederzetting Kiryat Arba bij Hebron. Het graf  is een belangrijke bedevaartsplek voor ultranationalistische Israeli's. Goldstein vermoordde in 1994 29 moslims tijdens het gebed in de Ibrahim moskee in Hebron, er waren meer dan 100 gewonden. Meir Kahana was de leider van de Kach-partij die destijds wegens haar racistische karakter werd verboden. Kiryat Arba is één van de gemeenten op de Westoever die dit jaar van het Isrélische ministerie van Toerisme geld kreijgt om het toerisme te bevorderen. 

In weerwil van de huidige vredesbesprekingen met de Palestijnse Autoriteit is de Israelische minister van Toerisme Stas Misezhnikov van plan 9 miljoen shekel (2,4 miljoen dollar) toe te kennen aan diverse nederzettingen en organisaties van kolonisten op de Westoever voor het ontwikkelen van toeristische attracties in bezet gebied, zo blijkt uit een memo van het ministerie.
De Regionale Raad van Shomron (Samaria, het noorden van de Westoever) krijgt ongeveer 80.000 dollar voor diverse projecten, waaronder het ontwikkelen van twee bossen (het Reihan- en het Shaked bos), de Regionale Raad van Benyamin krijgt 27.000 dollar voor bewegwijzering van toeristische plaatsen, de Regionale Raad van Zuid-Hebron krijgt eveneens ongeveer 27.000 dollar voor het ontwikkelen van het Susya gebied, de nederzetting Karnei Shomron eenzelfde bedrag voor het ontwikkelen van fietspaden in het Nahal Kane reservaat en de nederzetting Kiryat Araba krijgt ongeveer 10.000 dollar voor planning van toeristische projecten.
De grootste bedragen gaan echter naar Gush Etzion, de Jordaanvallei en Oost-Jeruzalem. Het Gush Etzion nederzettingen blok krijgt ongeveer 400.000 dollar voor de renovatie van het (uit het begin van de jaartelling stammende) Herodion en omgeving. Ongeveer 540.000 dollar gaat naar het  Qasr al Yahud gebied in de Jordaanvallei, en ongeveer 135.000 gaat naar projecten in Oost-Jeruzalem, waaronder 540.000 voor de Stad van David in de Arabische wijk Silwan.

De bedragen werden begeleid door een brief van minister Misezhnikov aan de diverse raden, waarin hij zei dat ht ministerie grote waarde hecht aan de promotie van het toerisme in 'Judea en Samaria', die 'aan de basis liggen van het verhaal van alle Joden'.

Geen opmerkingen: