zondag 12 september 2010

Drie herders, van wie een 91 jaar oud, gedood in Gaza na Israelische beschieting

Update maandag met nieuwe gegevens: Drie mensen zijn zondagavond gedood door een Israelische beschieting van de noordelijke Gaza-strook. Medische bronnen zeiden dat de lichamen van twee slachtoffers, de hoogbejaarde herder Ibrahim Abu Sayyed (91) en diens 17-jarige kleinzoon Hossam Abu Sayyed het ziekenhuis van Beit Hanoun waren binnengebracht. De grootvader was getroffen door granaatscherven in gezicht en borst, van Hossam (foto) was het achterhoofd weggeslagen.. Een half uur later werd ook het lichaam van Hossams vriend Ismail Abu Odeh (16) binnengebracht. Zijn hoofd was vrijwel geheel weggeslagen en zijn lichaam was enkele meters weggeslingerd. Het duurde even voor het was gevonden.  
Volgens een Israelische militaire woordvoerder hadden  de strijdkrachten een aantal mannen gezien die probeerden een RPG (anti-tankraket) op een Israelische positie af te vuren. De militairen hadden daarop teruggeschoten, aldus de woordvoerder.
Ooggetuigen in Gaza vertelden een ander verhaal. Eerder die dag was een aantal granaten richting Israel afgeschoten. De bejaarde Ibrahim besloot desondanks later op de dag naar zijn vee te gaan kijken dat op ongeveer 700 meter van de grens werd geweid. De Bedoeïnenfamilie was bekend bij de Israeli's, zij waren er altijd, hun aanwezigheid werd  regelmatig geregistreerd door de aan de grens aanwezige camera's. Ibrahim meende niets te vrezen te hebben. Zijn kleinzoon en diens vriend, scholieren in respectievelijk de negende en tiende klas maar vrij wegens Eid al-Fitr,  gingen mee. Maar nauwelijks aangekomen bij hun schapen werden zij onder vuur genomen door een tank.  

Vrijdag werd Gaza door zes luchtaanvallen getroffen die twee gebouwen van de gemeente in Gaza City vernielden en twee tunnels naar Egypte bij Rafah in het zuiden. De aanvallen kwamen op de avond van de eerste dag van het Suikerfeest, Eid al-Fitr, en waren volgens Israel een vergelding voor het eerde afvuren van een raket vanuit de Strook.

Geen opmerkingen:

Hamas vuurt raketten af op Jeruzalem in antwoord op Israelische aanvallen op al-Aqsa

Drie keer updated. De Hamas-beweging in Gaza heeft maandagavond even na zes uur plaatselijke tijd (7 uur Europese tijd) eeen zevental rakett...