dinsdag 28 september 2010

Netanyahu: speech van Lieberman in de VN was niet namens Israelische regering


Het verschil tussen Israel en de eerste de beste bananenrepubliek is vaak niet meer te onderkennen. Eerst houdt Israels minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarin hij pleit voor de uitwisseling van nederzettingen in een vredesakkoord in ruil voor gebieden in Israel die bewoond worden door Arabieren. De minister, van de ultra-rechtse partij Israel Beiteinu (Israel Ons Thuis), voegde er nog aan toe dat hij deze maatregel niet bedoelde als een verhuizing van bevolkingen (population transfer), maar als een maatregel die het best de grenzen bepaalde in overeenstemming met de demografische realiteiten. Zijn toelichting verhinderde niet dat wijd en zijd van een 'racistische toespraak' werd gesproken.
Maar vervolgens kwam de reactie van het bureau van premier Netanyahu, die verklaarde dat niet Lieberman maar hijzelf de onderhandelaar was in het vredesproces en dat de speech van Lieberman niet van tevoren met hem was overlegd. 
Hoe nu? Kan het klunziger? De minister van Buitenlandse Zaken van de staat Israel spreekt in de VN niet namens de regering maar alleen namens zichzelf? Wat doet hij dan nog op zijn ministerie en in het kabinet? Dan moet hij toch gewoon - als onbekwaam en niet berekend voor zijn taak - worden ontslagen? Wat een vertoning.
En intussen twitterde de onderminister van buitenlandse Zaken Danny Ayalon vrolijk met een verwijzing naar Facebook: I think Foreign Minister Liberman's speech was one of the best I have heard. It was a speech with great vision,wisdom and courage. Maybe some people are afraid of the truth, but Mr. Lieberman was showing to the world a mirror through which realities in the world, and especially the Middle East, could be seen clearly.
Is dit een grap? Mis ik iets? Is het al Purim? 

Geen opmerkingen:

Dodental in Gaza nu boven de 17.000

Het dodental in Gaza is gestegen tot boven de 17.000. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldt dat het aantal doden nu 17,177 bedraag...