donderdag 30 september 2010

Reclame Code Commissie tikt Israelisch Bureau voor Toerisme op de vingers


Banyas waterval. Dit gebied wordt door het Israelische Bureau voor Toerisme aangeprezen als en Israelisch natuurpark, terwijl het ligt aan de voet van de op Syrië veroverde Golan. (Foto Israelisch Bureau voor Toerisme)

De Reclame Code Commissie heeft naar aanleiding van een klacht vastgesteld dat het Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme 'GoIsrael' zich schuldig maakt aan misleidende reclame die daardoor oneerlijk is'. GoIsrael maakt reclame met kaarten waarop in 1967 bezet Palestijns en Syrisch gebied wordt afgebeeld als deel van Israël. Ook toont het bureau bezienswaardigheden in onder andere Oost-Jeruzalem en op de Westoever alsof die behoren tot Israel, terwijl  het gaat om gebieden die Israel in 1967 heeft veroverd. Deze gebieden hebben internationaal de status van bezet gebied.
Voorbeelden van gesignaleerde misleiding zijn de Syrische Banyas watervallen, en Palestijnse plaatsen als Beit Sahur, Bethlehem, Jericho en Nablus. In sommige folders worden historische Palestijnse plaatsen en regio’s met Bijbelse namen aangeduid, zoals Shechem in plaats van Nablus. Ook wordt er geen onderscheid gemaakt tussen West en Oost Jeruzalem.
Advocaat van den Biesen van de klagers stelde: “En zo presenteert verweerder (GoIsrael) zich als een gastheer die zijn gasten in het huis van zijn buren op visite nodigt.''
De Reclame Code Commissie (RCC) vond - met de klagers - dat het presenteren van deze gebieden als Israelisch misleidend was en oneerlijk, omdat dit consumenten op het verkeerde been kon zetten bij het nemen van beslissingen om reizen te boeken, bijvoorbeeld in verband met de veiligheidssituatie. Merkwaardig genoeg echter ging de RCC niet mee met de klacht dat het presenteren van deze gebieden (die de RCC 'betwiste gebieden' noemt) als Israelisch  in strijd is met de waarheid.(zie hier, pdf).  In feite oordeelt de RCC daarmee zelf in strijd met de waarheid, zoals vastgesteld door het internationaal recht. Wat mij (Abu Pessoptimist) betreft betekent dit dat de RCC haar eigen geloofwaardigheid ernstig aantast.
In april deed het  Britse equivalent van de RCC een vergelijkbare uitspraak door een campagne van het Israelische Bureau voor Toerisme waarin reclame werd gemaakt met een bezoek aan de Klaagmuur in Jeruzalem te verbieden. De uitspraak van de Nederlandse RCC gaat niet zover. Anders dan in het geval van de Britse commissie zijn de uitspraken van de RCC namelijk niet bindend.

5 opmerkingen:

Mihai Martoiu Ticu zei

Hallo,

Werken de trackbacks en pingbacks hier niet? Want ik heb naar dit bericht gelinkt en ik zie niks gebeuren.

BVD,

Mihai

Abu Pessoptimist zei

Mihai, gen idee wat je bedoelt. Als ik op de links klik gebeurt er wel wat. Of is dat niet wat je bedoelt?

Mihai Martoiu Ticu zei

Op een internet bestaat er een mogelijkheid om in een blogbericht een trackback of pingback link te zetten naar een ander bericht. Deze pingback verschijnt (automatisch) als reactie op het oorspronkelijke bericht. De lezers weten dus dat er nog een discussie over het onderwerp gaande is. Er is een blogger, die jou aanviel over dit bericht en ik heb je verdedigd.
Bonje over Banyas

Abu Pessoptimist zei

Ja, dat van die aanval en jouw verdediging heb ik intussen gezien. Bedankt. En ik heb nu zelf ook iets tegen die meneer Bing geschreven. Wat een klojo is dat. Wet je iets meer van hem? Wat betreft een trackback of zoiets, ik had er nog nooit van gehoord en heb dat dus ook nooit geactiveerd. Zal er eens naar kijken. Maar eerlijk gezegd ben ik niet zo geïnteresseerd in polemieken van het niveau als met zo'n B.

Mihai Martoiu Ticu zei

Over Mike weet ik slechts dat hij druk bezig is op het Volkskrantforum in de discussies over MO en sinds kort een blog heeft waar hij de mis-informatie over Palestina recht wil zetten. Of extra krom.

Trackback is niet verplicht, maar soms handig voor je lezers zelf, die misschien ook ergens anders een discussie willen volgen.

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...