woensdag 22 september 2010

Rellen in Silwan, na doodschieten 2 Palestijnen door Israelische wachter

In Silwan hebben zich de laatste tijd regelmatig botsingen voorgedaan tussen Palestijnen en kolonisten die in hun midden zijn komen wonen. Deze foto is van nachtelijke botsingen eind juni.

Wachters die zijn ingehuurd om het door kolonisten bewoonde gebouw Beit Jehonatan in de Arabische wijk Silwan van Oost-Jeruzalem te bewaken, hebben woensdagmorgen om 5 uur het vuur geopend op een auto met Palestijnse bewoners. Daarbij werd de 28-jarige Samer Sarhan gedood, terwijl twee anderen gewond raakten. Een van hen is in kritieke toestand afgevoerd naar het Hadassah ziekenhuis.
Update: Later op de dag werd ook het hardnekkige gerucht dat in feite twee Palestijnen waren gedood, bevestigd. Ma'an News meldt dat het forensische centrum Abu Kabeir bevestigt twee lichamen te hebben ontvangen.. 
Kort na het schietincident braken gevechten uit tussen bewoners en de in grote aantallen uitgerukte grenspolitie, die de plaats van het incident afgrendelde. Tientallen jongeren bekogelden de politie met stenen. De politie antwoordde met het afschieten van onder meer traangas- en drukgranaten.
Shabab (jongeren) bekogelden de politie woensdagmorgen in Silwan. (Foto Joseph Dana)

De Israelische lezing van het schietincident was overigens afwijkend van wat de Palestijnen hadden gemeld. Volgens de Israeli's had de wachter een aanrijding gehad en waren Palestijnen hem met stenen gaan bekogelen. Hij had daarop zijn wapen getrokken en gericht geschoten.
Begrafenis


(Alle foto's Joseph Dana, blog Ibn Ezra)


Update II Volgens de krant Haaretz werden meer dan 10 Israeli's door stenen gewond na begrafenis van Sarhan die een massabetoging werd. De rellen sloegen later over naar de Oude Stad en de Tempelmuur. Een  Israeli werd opgenomen in het ziekenhuis met niet al te ernstige steekwonden. Drie andere Israeli's raakten licht gewond toen hun auto door Palestijnen onderste boven werd gekeerd. 

1 opmerking:

Anoniem zei

Ook in de Nederlandse media verschillende berichten.
Sander van Hoorn had het over Palestijnse getuigen die zeiden dat de bewaker van het huis van de kolonisten agressief was en bij het NOS journaal gaf men de Palestijnen de schuld.
Sander van Hoorn legde gelukkig de zeer gespannen sfeer uit en stelde Amerikaanse Joodse rijke mensen verantwoordelijk voor het geweld.
Zij kopen huizen in Palestijnse wijken en kunnen dit bedrag weer aftrekken van de belasting.
Kolonisten zouden in gepantserde wagens,zeer hard rijden in de smalle straatjes in Palestijnse wijken,iets wat voor veel onrust zorgt.
Hij noemde helaas niet de sloop van zoveel huizen in de Palestijnse wijken
Jose

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...